La dezvoltare personală vorbim despre prietenie și prieteni. Am pregătit rețeta prieteniei, încercând să găsim acele ingrediente necesare unei relații de prietenie și cantitatea optimă din fiecare. Vorbim despre ”modul de preparare” și chiar despre „modul de servire”. Cu alte cuvinte, am încercat să deslușim semnificația conceptului de prietenie prin asocierea acestuia cu anumite valori.
Ideea unei rețete se integrează în tematica lecțiilor de comunicare în limba română și matematică și explorarea mediului. La litera b mic de tipar am citit textul ”În bucătărie” (fișe de lucru) și am vorbit despre ingrediente și moduri de pregătire a unor preparate culinare. La matematică tot prin bucătărie am rezolvat exerciții și probleme de adunare și scădere în concentrul 0-31, fără și cu trecere peste ordin (joc didactic). Mai trebuie adăugat faptul că lecția are loc pe data de 14 februarie (Valentine`s Day), o zi dedicată iubirii. Este o ocazie de a-i învăța pe copii că iubirea este de mai multe feluri și o adresăm celor din jurul nostru- familie, prieteni, animale de companie, etc. Așadar, astăzi noi sărbătorim prietenia și buna înțelegere între colegii de clasă.
Brainstorming
Lecția debutează cu o activitate de brainstorming: copiii sunt solicitați să spună cuvinte pe care le asociază cu noțiunea de prietenie , valori pe care le consideră necesare funcționării unei relații de prietenie ( bunătate, iubire, încredere, comunicare, acceptare, amabilitate, iertare, râsete, sinceritate, bucurie, umor, respect, cinste, adevăr, etc). Cuvintele au fost scrise în interiorul unei inimi uriașe (poate fi descărcată, imprimată, decupată și apoi asamblată).
Rețeta prieteniei
În a doua parte a activității, fiecare elev își creează propria”rețetă” a prieteniei, având libertatea de a alege ingredientele și de a le doza după ponderea pe care ei le-o acordă într-o relație de prietenie. Rețeta poate fi scrisă pe fișa de mai jos. Urmează discuții legate de modul de preparare și de servire și concluziile.
Bilet de apreciere
În încheiere, fiecare copil transmite un mesaj de apreciere unui coleg de clasă pe care îl consideră prietenul său sau colegului de bancă. Mesajul va fi scris sub forma unui bilet ( consolidăm astfel și cunoștințele referitoare la redactarea unui bilet).
Biletul poate fi scris pe o fișă ca cea de mai jos și lipită în caiet.
Comments are closed.