Încă un set de fișe de lucru pentru înmulțirea numerelor naturale vine să completeze colecția de materiale pe această temă. Dacă aveți răbdare să aruncați o privire, pe site veți găsi multe idei, jocuri și fișe pentru această operație matematică.
În documentul de la finalul articolului sunt șase materiale pe care le voi descrie pe scurt în cele ce urmează.
Fișe de lucru pentru înmulțirea numerelor naturale. Exerciții diverse
Sarcinile de lucru prezentate în primele două fișe pun accentul pe exersarea înmulțirii cu doi factori, utilizarea terminologiei matematice, compararea produselor, completarea factorului lipsă. Ambele fișe încep cu adunări și scăderi cu trecere peste ordin, în concentrul 0-10000.
Fișe de lucru pentru înmulțirea numerelor naturale. Probleme
Următorul material cuprinde nouă probleme, cu două sau mai multe aflări. Aceleași probleme sunt realizate în două variante. Pe pagina 3 problemele sunt așezate pe o fișă de lucru, două fișe pe o pagină. După cum se va observa, ele au fost ordonate de la simplu la dificil. Ultimele trei probleme pot fi rezolvate în două moduri și pot fi utilizate într-o lecție despre înmulțirea unui număr cu o sumă. A doua variantă prezintă fiecare problemă separat, pe câte un norișor. Acesta poate fi decupat și lipit în caietele copiilor, urmând ca aceștia să scrie doar planul de rezolvare. Un alt avantaj este faptul că fiecare învățător poate selecta problema pe care dorește să o prezinte copiilor.
Fișe de lucru. Ne jucăm puțin?
Urmează două fișe de lucru pe care, cu siguranță, copiii le vor lucra cu plăcere. Imaginile folosite sunt potrivite atmosferei de decembrie. Prima dintre fișe este realizată pe imaginea unui brăduț și are ca obiectiv principal consolidarea deprinderilor de calcul cu accent pe ordinea efectării operațiilor și folosirea parantezelor rotunde. Rezolvarea sa se face sub forma unui joc – ștafetă sau concurs. Steluța din vârful bradului dă startul. Exercițiile vor fi rezolvate direct pe fișă. Numerele de pe globuri și de pe cele două pachete reprezintă rezultatele obținute în urma efectuării exercițiilor. Este o modalitate de verificare a corectitudinii calculelor. După efectuarea unui exercițiu, copiii vor colora globul sau partea cadoului care conține acel număr. Dacă rezultatul obținut nu se regăsește acolo, înseamnă că s-a produs o eroare și se va reveni asupra exercițiului.
A doua fișă este un alt puzzle cu 8 exerciții pentru consolidarea terminologiei matematice specifice înmulțirii. Alte materiale pe aceeași temă găsiți și aici. Copiii vor primi fișa cu exerciții și, după ce le rezolvă, vor primi și fișa cu piesele de puzzle.
Acestea vor fi decupate și potrivite pe fișa cu exerciții făcând corespondența între rezultatul obținut și numărul scris pe piesa de puzzle. Imaginea reconstituită este o șosetă, deci fișa poate fi folosită în așteptarea lui Moș Nicolae.