Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua Planșe

Scrierea corectă a unor cuvinte. Planșe

Acest articol este dedicat ultimului set de planșe pentru scrierea corectă a unor cuvinte. La clasa a II-a, conform programei școlare, învățăm scrierea corectă a cuvintelor care conţin consoana m înainte de b şi p, scrierea corectă a cuvintelor care conţin diftongii oa, ea, ia, ie, ua, uă (fără terminologie). De asemenea, învățăm scrierea corectă a cuvintelor care conţin literele â sau î și a celor care conțin litera x. Apar și primele ortograme.

Scrierea corectă a unor cuvinte

Pentru unele dintre aceste conținuturi am realizat deja planșe care pot fi utilizate ca suport în lecții și pe care le găsiți pe blog.  Este vorba de ortograme și diftongi. Planșele prezentate în acest articol se referă la scrierea corectă a cuvintelor care conțin consoana m înainte de p și b și a celor care conțin literele â / î sau litera x.

Pentru a veni în sprijinul celor mici am realizat trei planșe. Una este  pentru scrierea consoanei m înainte de p și b. A doua este  pentru scrierea corectă a cuvintelor care conțin literele â sau î.  Ultima este pentru scrierea corectă a cuvintelor care conțin litera x. Ele pot fi folosite în lecțiile de predare sau în cele de consolidare sau pot fi pot fi afișate permanent în sala de clasă. Imaginile de mai jos sunt doar pentru exemplificare. Pentru o imprimare de calitate vă recomand descărcarea arhivei de mai jos.

Exersarea pronunțării  și scrierii corecte a cuvintelor aflate în situațiile de mai sus s-a făcut încă din clasa I, odată cu însușirea cititului și a scrisului.  Citirea corectă influențează pronunţia corectă, iar o pronunţie corectă determină scrierea corectă. 

În clasa a II-a formarea  deprinderilor de scriere a unor cuvinte se realizează în lecții speciale. Cu toate acestea, numărul mare și frecvența acestor cuvinte în comunicare face necesară explicarea situațiilor întâlnite și revenirea asupra regulilor ortografice ori de câte ori este nevoie.