Deși încă ne bucurăm de vacanța de iarnă, va sosi și timpul când aceasta va deveni doar amintire frumoasă. Sărbătorile în familie, sosirea lui Moș Crăciun, întâmpinarea noului an, zăpada, joaca sunt doar câteva subiecte despre care copiii povestesc cu entuziasm în momentul reîntoarcerii la școală. De aceea, pentru a imortaliza cele mai prețioase clipe ale vacanței am pregătit câteva materiale pe care le voi descrie în cele ce urmează. Așadar, despre vacanța de iarnă să povestim…
Vacanța mea de iarnă
Dacă alegem să povestim despre vacanța de iarnă nu doar oral ci și în scris, cele două fișe de lucru pot fi de ajutor. Prima dintre ele poate fi folosită atât de cei mici, cât și de cei mari deoarece casetele pe care le conține pot fi completate fie cu desene, fie cu cuvinte, propoziții. Ideea este de a prezenta în fiecare casetă cel mai bun lucru/cele mai bune lucruri din vacanța de iarnă așa cum indică simbolul dat.
Spre exemplu, pentru ochi, copiii pot desena sau scrie despre cel mai frumos lucru pe care l-au văzut, prin lucru înțelegând obiecte, locuri, dar și persoane, animale sau plante. Următoarele patru casete sunt dedicate celorlalte simțuri. Ultimele trei casete sunt rezervate celor mai frumoase lucruri pe care le-au rostit (gura), cel mai amuzant moment/cea mai amuzantă întâmplare (zâmbetul), ființe dragi cu care și-au petrecut timpul (inima).
A doua fișă se adresează copiilor mai mari și oferă spațiu pentru scrierea unei compuneri despre vacanța de iarnă. De asemenea, există și o casetă în care se poate realiza un desen.
Cea mai frumoasă zi din vacanța de iarnă
Având în vedere că vacanța de iarnă a fost destul de lungă și sigur plină de momente de neuitat, putem să alegem să povestim despre o singură zi. Acea zi considerată a fi cea mai frumoasă din vacanța de iarnă. Și aici avem două fișe cu spații pentru scris și desenat.
Prima fișă conține trei casete. Numărul acestora le va reaminti copiilor că o compunere are trei părți și prezentarea evenimentelor se face în ordinea în care acestea s-au petrecut. Spre exemplu, fiind vorba despre o zi, fiecare casetă poate fi dedicată unui moment al zilei (dimineața, la prânz, seara). Desenele din casetă pot fi înlocuite cu ideile care vor sta la baza redactării compunerii. Tot pe această fișă li se reamintesc copiilor regulile ce trebuie respectate în procesul scrierii.
Cea de a doua fișă are ca puncte de sprijin câteva întrebări. Aspectele ce țin de redactarea compunerii vor fi prezentate oral. În caseta de sus se poate realiza un desen sau pot fi scrise regulile prezentate în prima fișă.
Găsește un coleg care…
Fișa reprezintă suportul unui joc de tip ”Bingo!”, un joc prin care vorbim tot despre vacanța de iarnă. Poate fi aplicat în completarea unei activități dintre cele descrise mai sus sau pur și simplu ca activitate de sine stătătoare. Sarcina copiilor este de găsi colegi care, pe parcursul vacanței de iarnă, au făcut una dintre acțiunile prezentate pe fișă.
Copiii se vor deplasa de la un coleg la altul și vor adresa întrebări. În momentul în care obțin răspunsul la o întrebare vor nota în caseta corespunzătoare numele copilului care a oferit răspunsul. Jocul se încheie atunci când un copil a reușit să găsească acei colegi care au realizat activitățile de pe fișă.