În cele ce urmează vă prezint un proiect de activitate didactică, CLR, clasa pregătitoare. În anul școlar 2016-2017 am dat startul unui proiect adresat cadrelor didactice din învățământul primar, elevilor liceelor pedagogice și studenților de la FPSE. Tema a fost proiectarea didactică în ciclul primar, mai exact proiectarea lecțiilor la diferite discipline. Proiectul s-a numit ”ProDidact-proiectare didactică-exemple de bune practici”. A fost înscris în CAEJ (Brașov), pag. 10, poz. 3, domeniul științific, dar au participat cadre didactice din mai multe județe din țară.
Proiectul a avut două mari activități. Prima a fost realizarea unei colecții de proiecte de activitate didactică care pot veni în sprijinul debutanților, al celor înscriși la grade didactice. Am selectat exemple de bune practici ce pot constitui sursă de inspirație, modele, idei pentru toate cadrele didactice, indiferent de experiența la catedră. A doua activitate a fost Simpozionul Județean ”Proiectarea didactică între teorie și practică”.
Cu acordul autorilor voi posta câteva dintre aceste exemple de proiecte de activitate didactică. Le mulțumesc și pe această cale pentru generozitatea de a împărtăși din experiența lor, din pregătirea științifică și metodică, din activitățile frumoase desfășurate la clasă.
Voi posta așadar, rând pe rând, câte un proiect în fiecare articol. Conținutul lor aparține celor care le-au realizat, de aceea utilizarea lor se va face doar cu menționarea sursei.
Proiect de activitate didactică, CLR, clasa pregătitoare
Primul proiect pe care îl public aici este realizat de doamna Păsăilă Daria, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Milișăuți-structura Bădeuți. Este vorba despre o activitate integrată, la clasa pregătitoare, la disciplina Comunicare în limba română. Este o lecție de recapitulare și sistematizare a competențelor dobândite pe parcursul unității tematice „Salutare primăvară!”. Subiectul lecției este “Să-l ajutăm pe Iepurașul Hop-Hop-Hop”. Lecția integrează competențe din domenii diferite: comunicare în limba română, arte vizuale și abilități practice, muzică și mișcare, dezvoltare personală.
Metodele activ-participative, mijloacele didactice, formele de organizare și cele de evaluare sunt variate și în așa fel utilizate încât să conducă la îndeplinirea obiectivelor operaționale propuse. Este o lecție ”jucăușă”, antrenantă, o activitate pe placul celor mici așa cum se vede și din fotografiile de la finalul materialului.
De asemenea, proiectul de lecție este însoțit de materialele necesare desfășurării activităților descrise. Sperăm că acest material va fi un sprijin sau o sursă de inspirație pentru o lecție la comunicare în limba română, la clasa pregătitoare.