Clasa a treia Limba și literatura română clasa a treia

Numărul substantivului

Mi-am propus să completez seria materialelelor pentru părțile de vorbire, materiale care se regăsesc pe site și pe care le-am utilizat la seria anterioară de copii. Zilele acestea am început să învățăm despre substantiv. Pentru intuirea acestei părți de vorbire am utilizat materialul de aici.

Pentru numărul substantivului nu am avut un material pe site, prin urmare am creat unul inspirat din resursele CRED la care am lucrat și eu. Fișa de lucru poate fi descărcată de la finalul articolului.

RED din CRED – materiale pentru numărul substantivului

În cadrul proiectului CRED au fost creat trei resurse pe această temă. Ele sunt disponibile pe digital educred.ro, secțiunea Învățământ primar. Le găsim la clasa a III-a, la disciplina Limba și literatura română. Una dintre resurse este un video, creat de prof. Eli Mînecuță, celelalte două materiale fiind realizate pe platforma Livresq. Autorii suntem tot noi – eu și Eli.

Fișa de lucru pe care o voi descrie în cele ce urmează are la bază resursa educațională deschisă cu titlul „Să ne jucăm: Eu spun una, tu spune mai multe!”, disponibilă la această adresă.

Veți găsi aici exerciții interactive, cu feedback imediat, și o fișă de lucru în word.

Numărul substantivului – exerciții, pagina 1

Fișa de la finalul articolului cuprinde 5 exerciții. Ea debutează cu o invitație la joc. Este vorba despre a indica forma de plural a unor substantive marcate prin culoare, aflate la numărul singular.

numărul substantivului
Numărul substantivului p.1

Trecerea spre al doilea exercițiu o facem tot în versuri, iar sarcina de lucru constă în a asocia imaginile date cu cuvintele potrivite. Varianta corectă de răspuns o reprezintă forma corectă de plural a substantivelor sugerate de imagini. Le-am ales pe acelea care, de obicei, pun probleme copiilor, tocmai pentru a exersa forma corectă.

Aici se încheie prima pagină. O noua provocare vom găsi pe pagina următoare.

Numărul substantivului – exerciții, pagina 2

Primul dintre cele trei exerciții de pe această pagină are, practic, două cerințe. Am încercat să exploatez materialul lingvistic creat în mai multe scopuri. Mai întâi, copiii vor recunoaște toate substantivele din text și le vor sublinia. Este o bună ocazie de a-i întreba ce denumește fiecare dintre ele sau să verificăm prin numărare dacă sunt substantive.

numărul substantivului
Numărul substantivului p.2

Odată îndeplinită această sarcină, ne vom îndrepta atenția asupra acelor substantive care se regăsesc în text atât la numărul singular, cât și la numărul plural. Și sunt intenționat strecurate câteva perechi, iar pentru fiecare dintre ele evidențierea se poate face cu o altă culoare.

Exercițiul următor aduce în atenția copiilor, pe lângă forma de singular, respectiv de plural a unui substantiv, scrierea cu doi i. În urma transformării propozițiilor date, vor observa scrierea corectă.

Ultimul exercițiu al fișei aduce trei exemple de substantive care, la numărul plural, nu au doar forme diferite, ci și înțelesuri diferite. Cu ajutorul dicționarului vor afla care sunt aceste sensuri. De asemenea, copiii pot fi îndemnați să se gândească la alte exemple pe care le cunosc.

Încheierea activității/a fișei este o apreciere … tot în versuri: „Lecția s-a terminat,/Minunat te-ai descurcat!”.