Primele ortograme pe care le învățăm la clasa a II-a sunt într-o, într-un, dintr-o, dintr-un. Pentru această lecție am pregătit câteva idei și materiale pe care le-am cuprins în arhiva de la finalul articolului.
Facem cunoștință cu ortogramele
Până la observarea situațiilor de scriere corectă a acestor cuvinte și la desprinderea regulilor ortografice vom trece printr-o primă etapă de familiarizare cu ortogramele pe care urmează să le învățăm. Ca de obicei, apelez la un suport lingvistic doar că de această dată ele este și…muzical. Versurile „Pseudofabulei” scrise de Traian Furnea și regăsite în cântecul interpretat de formația „Roșu și negru” pot fi un punct de plecare în abordarea acestor ortograme.

Așadar, mai întâi vom audia cântecul (îl găsiți pe canalul You Tube) și poate că vom memora câteva versuri, în special refrenul. În această etapă ideea este de a reține aceste cuvinte, mai mult decât a le evidenția în mod deosebit. Va sosi și acest moment odată cu introducerea fișei de lucru pe care am pregătit-o pentru această lecție.
Într-o, într-un, dintr-o, dintr-un. Observăm și reținem
Următorul moment constă în observarea scrierii acestor cuvinte. Fișa de lucru cuprinde un prim exercițiu în acest sens. Este vorba de câteva versuri din „Pseudofabula” lui Traian Furnea. Le-am ascultat, le-am cântat, acum le vedem și scrise. Iar cuvintele într-o, într-un, dintr-o sunt evidențiate cu diferite culori. De asemenea, reținem regula de scriere, regulă care este amintită în secțiunea „Reținem” din dreapta casetei cu versuri.
Vom pune aceste cuvinte noi într-un coșuleț pe care îl voi afișa la tablă. Ca să nu le „pierdem” din vedere. Coșulețul se află în documentul numit „Coș mare cu ortograme”. Înainte de lecție, el va fi imprimat, decupat și asamblat după modelul din document. Dacă preferați și planșe pentru aceste ortograme, ele pot fi descărcate de aici.
Într-o, într-un, dintr-o, dintr-un. Rezolvăm
Înarmați cu regulile de scriere corectă, putem purcede la rezolvarea unor exerciții.
Pe fișa de lucru avem cinci exerciții. Primul dintre ele le cere copiilor să găsească cuvinte care vin în completarea ortogramelor date. Al doilea exercițiu răstoarnă cerința primului. Se dau anumite cuvinte pentru care se va completa ortograma potrivită. Cu grupurile de cuvinte formate aici vom alcătui enunțuri la exercițiul 3.
Al patrulea exercițiu este unul de identificare a cuvintelor scrise greșit și de rescriere corectă a anunțului dat. Fișa se încheie cu un exercițiu de dictare care poate conține un text format din câteva enunțuri sau propoziții separate. Importantă este verificarea modului în care elevii au reținut regulile ortografice.
Coșulețul cu ortograme
Am început lecția cu un coșuleț și o vom încheia tot așa. De data aceasta, fiecare copil va primi un șablon.

Vor decupa pe contur și vor plia hârtia astfel încât să se obțină imaginea unui coșuleț cu toartă. El va purta următorul mesaj: „Unele cuvinte se scriu întotdeauna cu liniuță de unire”.
Care sunt aceste cuvinte? Ele vor fi notate de către copii pe cele patru spații albe dintre mâner și coșuleț. Astfel, vom sintetiza ceea ce am învățat pe parcursul lecției. Coșulețul va fi lipit în caiet.
Într-o, într-un, dintr-o, dintr-un. Consolidare
Pentru lecția următoare vom folosi un material care există deja pe site și care poate fi descărcat de aici. Este vorba despre mai multe exerciții scrise pe petalele unei flori de nufăr. La final, ne vom alege cu deprinderi de scriere corectă și cu o frumoasă floare de nufăr.