Clasa a doua Clasa întâi Comunicare în limba română clasa a doua Comunicare în limba română clasa întâi Managementul clasei

Litere prietenoase

În acest articol veți găsi alfabetul limbii române format din litere prietenoase. Este vorba despre literele mari de tipar, alb-negru, dimensiune A4, așa cum se văd în imaginile de mai jos. Ele pot fi descărcate din arhiva de la finalul articolului.

Litere prietenoase. Clasa pregătitoare

Jocul cu litere începe de la clasa pregătitoare. Mă gândesc că aceste litere prietenoase pot fi folosite în lecțiile de comunicare în limba română în diverse activități. Interiorul alb al literelor poate fi decorat în diferite moduri de către copii:

  • prin colorare (cu creioane colorate, carioci, acuarele etc);
  • desenarea unor obiecte a căror denumire începe sau conține litera respectivă;
  • dactilopictură, amprentare;
  • mototolirea hârtiei creponate și umplerea spațiului;
  • lipirea unor materiale din natură (frunze, semințe etc) sau sintetice.

Lista exemplelor poate continua. Important este că prin aceste activități se îmbină în mod plăcut învățarea unei litere noi cu exersarea musculaturii fine a mâinii și cu coordonarea mișcărilor. De asemenea, ținând cont de faptul că literele sunt animate, copiii pot crea scurte povești despre fiecare dintre ele sau pot fi organizate dialoguri, jocuri de rol.

Literele alfabetului. Format A4

La finalul articolului se află un document în care literele mari de tipar ale alfabetului sunt în format A4. Dimensiunea literelor este mai mare, ceea ce înseamnă un spațiu mai generos pentru completare.

Pe lângă posibilele activități enumerate mai sus, conturul literelor poate fi utilizat în activitățile matematice, spre exemplu. Le putem cere copiilor să deseneze mulțimi cu un anumit număr de elemente. Numărul obiectelor desenate poate fi rezultatul unei operații matematice. Ideile sunt multe, așadar litera poate fi spațiul pentru exersarea deprinderilor din diferite domenii.

ne jucăm cu literele alfabetului
Ne jucăm cu literele alfabetului

Litere prietenoase. Clasa I

La clasa I am folosit aceste litere, spre exemplu, chiar la începutul anului școlar, într-o lecție de recapitulare a cunoștințelor din clasa pregătitoare. Fiecare copil a primit litera inițială a prenumelui său. Cu această ocazie am introdus și câteva exerciții de autocunoaștere. În conturul literei copiii au desenat obiecte a căror denumire începe cu litera respectivă. Au despărțit cuvinte în silabe, au identificat sunetele, au alcătuit propoziții.

Pe parcursul învățării literelor de mână, aceste imagini ar putea fi folosite pentru exersarea literei noi în conturul dat, spre exemplu.

Litere prietenoase. Clasa a II-a

Anul acesta, deși suntem mai mari și deja cunoaștem literele, scriem și citim, aș folosi anumite litere pentru jocuri didactice. Mă gândesc la lecțiile în care vom învăța scrierea corectă cu m înainte de p și b, sau  a cuvintelor care conțin literele î și â sau x. Aceste idei vor fi dezvoltate într-un alt articol.