Pentru cifrele 6 și 7 am pus fișele de lucru într-un singur document al cărui link de descărcare se află la finalul articolului. Fișele sunt realizate atât color, cât și alb-negru. În mare parte păstrează structura și tipurile de exerciții pe care le-am utilizat la fișele anterioare.
Așadar, pentru fiecare cifră avem câte 8 exerciții. Pornim de la familiarizarea elevilor cu cifrele noi, exersăm numărarea, descompunerea sau compunerea numerelor, compararea acestora, vecinii numerelor învățate.
Facem cunoștință cu cifrele 6 și 7
Ca de obicei, primul exercițiu prezintă cifrele noi și îi invită pe copii să se familiarizeze cu ele. Pentru cifra 6 provocarea este de a forma mulțimi de câte 6 elemente (steluțe) și de a indica numărul mulțimilor obținute. La cifra 7 am ales un exercițiu de realizare a corespondenței între elementele unei mulțimi și cifra corespunzătoare numărului de elemente.
Exerciții de numărare
Al doilea exercițiu pentru numărul și cifra 6 este unul grafic. Copiii au ca sarcină să realizeze desene asemănătoare celor date. Fiecare formă dată ca model este formată din șase linii. Tot ca exercițiu de numărare este și cel de-al treilea exercițiu. Aici, copiii vor decora covorașul cu formele geometrice indicate, câte șase de fiecare dată.
La numărul și cifra 7, exercițiul doi presupune desenarea a câte șapte fulgi de nea pentru fiecare nor desenat pe fișă. Al treilea exercițiu aduce în discuție aspectul ordinal al numărului.
Exerciții de scriere a cifrelor 6 și 7
Ca în fiecare fișă, exercițiul 4 este dedicat scrierii cifrelor pe rețeaua de pătrățele care este exact ca în caietele de matematică. Exersarea se va realiza pe cele trei rânduri deja începute. Este o ocazie de a le reaminti copiilor scrierea titlurilor, scrierea cu alineat, scrierea de la capăt de rând, spațiul liber între două cifre.
Cifrele 6 și 7. Alte exerciții
Continuăm seria exercițiilor cu compunerea, respectiv descompunerea numerelor. Pentru numărul 6 am ales un exercițiu de compunere, pentru 7, unul de descompunere. Deoarece pe fișă nu există suport vizual pentru compunerea /descompunerea numerelor, recomand utilizarea unor obiecte (creioane, castane, bețișoare etc.) a căror manipulare îi va ajuta pe copii în realizarea acestor operații.
Pentru șiruri de numere și ordonare crescătoare, respectiv descrescătoare, avem pentru numărul 6 două exerciții, iar pe fișa cifrei 7 avem un exercițiu, urmat de un altul a cărui sarcină constă în numărarea literelor cuvintelor date și scrierea numărului acestora în casetă. De asemenea, copiii vor trebui să precizeze câte litere de același fel au fost folosite pentru scrierea celor trei cuvinte. Mai mult, ei vor citi aceste cuvinte ce conțin literele deja învățate.
Fișa cifrei 6 se încheie cu un exercițiu de identificare a vecinilor unor numere date. Ultimul exercițiu de pe fișa cifrei 7 este unul de comparare a numerelor, copiii având sarcina de a colora de fiecare dată numărul mai mare din fiecare pereche.