Clasa a doua Clasa întâi Comunicare în limba română clasa a doua Comunicare în limba română clasa întâi

Alfabetul

Momentul în care învățăm alfabetul marchează, practic, finalul clasei I. Iată câteva materiale, idei și exemple de activități pentru o lecție dedicată alfabetului limbii române.

Alfabetul. Poezii

Cele două texte prezintă alfabetul într-un mod amuzant:

Alfabetul. Ghicitori

Versurile de mai jos au fost preluate din poeziile literelor din lucrările ”CAIET-ALFABETAR pentru orele de citire, clasa I, trimestrele I-II”, ediția a II-a  și ”CAIET-ALFABETAR pentru orele de citire, clasa I, trimestrele II-III”, autori: V. Pădureanu, D. Poenaru, V. Molan, Ed. Coresi SRL, București, 1992, respectiv V. Pădureanu, D. Poenaru, Ed. Coresi SRL, București, 1991:

R– Mărul e doar jumătate / Cu propteaua într-o parte.

A – E ca vârful de săgeată / Ce mereu în sus arată!

I – E subțire ca un cui / Cine-i oare dumnealui?

T – Cine-i litera antenă / Întâlnită-n orice temă?

S – Linioară șerpuită / Prin cuvinte stă pitită.

Î – E un I cu pălărie, / Orișice școlar îl știe.

B – Două mere retezate / Unul pe-altul așezate.

H – Parcă-i scaun ce te-așteaptă/ Sau o scară cu o treaptă.

G – Litera lui Goguleț / O ghicești de ești isteț!

F – C-un E fără-o liniuță / Și-a scris numele Fănuță!

Ț – T îmi este ca un frate / Virgulița ne desparte.

Exemple de activități:

  • Identificarea literelor ascunse în spatele ghicitorilor;
  • Pronunțarea clară și corectă a sunetelor corespunzătoare;
  • Identificarea (pe planșele cu litere afișate în clasă sau pe jetoane) a literelor mari și mici de tipar, corespunzătoare sunetelor pronunțate;
  • Scrierea literelor mici și mari de mână corespunzătoare literelor de tipar găsite anterior;
  • Exemplificarea unor cuvinte care încep cu sunetele respective (inclusiv substantive proprii pentru literele mari);
  • Desenarea unor obiecte, ființe a căror denumire începe cu sunetele de mai sus;
  • Ordonarea alfabetică a literelor găsite ca urmare a dezlegării ghicitorilor;
  • Alcătuirea unor propoziții în care toate cuvintele încep cu litera respectivă;
  • Identificarea literelor care lipsesc din alfabet (a celor care nu s-au regăsit în ghicitori).

Aceste exerciții pot fi realizate frontal, dar și în cadrul unei activități în perechi sau în echipă.

Alfabetul. Fișe de lucru

Fișele de mai jos au sarcini de lucru diferite și pot fi folosite în diferite momente ale lecției:

a).Prima fișă cuprinde toate literele din alfabetul limbii române și poate fi lipită în caietele copiilor. De asemenea, li se poate cere copiilor să marcheze diferit vocalele și consoanele. A doua fișă este potrivită pentru un moment de fixare a cunoștințelor, sarcina de lucru presupunând unirea cerculețelor cu litere în ordine alfabetică.

b) Această fișă este construită pe modelul jocului ”Țări, orașe, munți, ape….”, dar am ales acele categorii pentru care copiii de clasa I pot găsi mai ușor exemple. Se poate aplica în cadrul unui joc în echipă, frontal sau individual.

Ne jucăm cu literele
Ne jucăm cu literele

c). Rebusul de mai jos poate fi folosit în momentul de captare a atenției. Soluția este cuvântul ”ALFABET”. Următorul joc îi provoacă pe copii să deseneze câte un obiect a cărui denumire începe cu litera dată (literele compun cuvântul ”alfabet”).

d). La aceste fișe copiii trebuie să găsească, pe verticală și pe orizontală, cuvintele ascunse, după care, observând prima literă a fiecăruia, să le scrie în ordine alfabetică. Prima fișă cuprinde nume de viețuitoare și poate fi folosită în completarea lecției din manualul CD Press. În al doilea careu sunt cuvinte pentru fiecare literă a alfabetului, cu excepția literelor ă și â.

e). Ultimele două fișe au ca sarcină scrierea unor cuvinte reprezentate prin imagini, urmată de scrierea lor în ordine alfabetică, după prima litera a fiecărui cuvânt.

Alfabetul. Fișe de lucru pentru clasa a doua

f). Următoarele două fișe au fost create pentru recapitularea cunoștințelor dobândite în clasa întâi. Prima fișă conține alfabetul limbii române scris pe creioane, iar a doua este în strânsă legătură cu textul din manual, ”Balada unui greier mic” de George Topîrceanu.

Am ales să folosim prima fișă astfel: creioanele se decupează și fiecare va fi lipit în partea stângă a foii. În partea dreaptă, pe spațiul liber, copiii vor scrie câte un cuvânt a cărui denumire începe cu litera respectivă. Pentru a ne lega de tematica lecțiilor vom alcătui un alfabet al toamnei. Dacă spațiul permite, copiii pot realiza și desene prin care să ilustreze cuvintele scrise. Pe creioane, lângă fiecare literă mică sau mare copiii vor scrie și ei câte o literă respectând modelul.

A doua fișă cere copiilor să ordoneze alfabetic literele scrise pe săculeț. Este un joc care se va desfășura și la tablă unde va fi desenat un sac iar în interiorul acestuia vor fi puse jetoane cu literele amestecate. Pe rând, copiii vor ordona literele de la tablă, iar pe fișe vor indica ordinea alfabetică a acestora prin numere.

Comments are closed.