Aflarea perimetrului unor poligoane. Test

Materialele pe care le-am cuprins în acest articol au fost create pentru elevii clasei a III-a. Sunt două resurse educaționale deschise (RED), realizate în cadrul proiectului CRED. Prima dintre ele este un video care prezintă într-o manieră jucăușă pătratul, dreptunghiul și triunghiul. Cea de a doua este un test realizat cu ajutorul unui formular Google.…

Predecesor și succesor

Una dintre activitățile de învățare la clasa a III-a este aceea de a preciza predecesorul și succesorul unui număr. Face parte din suita de activități pentru formarea competenței de a ordona numerele naturale în concentrul 0-10000. Cu vecinii numerelor ne-am întâlnit și în clasele anterioare, doar că nu am folosit terminologia matematică pe care o…

Unități, zeci, sute, mii

O altă resursă educațională deschisă ce vizează competența 2.1 din programa școlară de matematică, clasa a III-a constă într-o suită de 4 exerciții de identificare, într-un număr, a cifrei unităților / zecilor / sutelor / miilor. Resursa „Unități, zeci, sute, mii” a fost creată pe platforma Livresq și este un material realizat în cadrul proiectului…

Citirea și scrierea numerelor naturale de la 0 la 10000

Pentru lecția în care se învață citirea și scrierea numerelor naturale de la 0 la 10000, pe lângă alte materiale, poate fi utilizată și resursa video pe care o voi prezenta în cele ce urmează. Filmul este o resursă educațională deschisă pe care am creat-o în cadrul proiectului CRED – „Curriculum relevant, educație deschisă pentru…

Harta textului literar audiat

Prima resursă educațională deschisă creată de mine în cadrul proiectului „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” – CRED este un material realizat pe platforma de învățare Livresq. Este vorba despre harta textului literar audiat, o resursă pentru clasa a III-a, la disciplina Limba și literatura română. Resursa corespunde competenței specifice 1.1 din programa școlară: extragerea…

Să ne amintim de vară. Recapitulare inițială

Un fragment din textul „Să ne amintim de vară” de Octav Pancu-Iași este suportul pe care am creat o fișă de lucru ce poate fi utilizată la începutul clasei a III-a. Sarcinile de lucru vizează cunoștințele dobândite în clasa a II-a, la Limba și literatura română. Așadar, fișa de lucru poate fi un instrument în…

Scriem corect cuvintele „săi” și „să-i”

Materialele prezentate în cele ce urmează au fost utilizate într-o lecție în care am învățat să scriem corect cuvintele „săi” și „să-i”. Le voi descrie mai jos și pot fi descărcate din arhiva de la finalul articolului. Aceasta conține o fișă de lipit în caiet și o prezentare powerpoint cu exerciții. Împreună cu planșa care…

Receptarea mesajului scris. Harta textului

Materialul pe care îl voi prezenta în cele ce urmează a fost utilizat în această săptămână la Limba și literatura română pentru receptarea mesajului scris, altfel spus pentru înțelegerea și aprofundarea conținutului textului literar. Este vorba despre o hartă a textului pe care o puteți descărca de la finalul articolului, în format editabil (word). Receptarea…

Operația de înmulțire. Terminologie matematică și proprietăți

Operația de înmulțire va fi subiectul lecțiilor de matematică în perioada ce urmează. Am început acest capitol cu o reactualizare a cunoștințelor referitoare la terminologia matematică specifică înmulțirii și la proprietățile acesteia. Practic, am făcut o trecere în revistă a ceea ce am învățat în anii anteriori cu ajutorul materialelor pe care le voi prezenta…

Scrierea corectă a cuvintelor ”ia”/”i-a” și ”iau/”i-au”

De curând am avut o lecție despre scrierea corectă a cuvintelor ia/i-a și iau/i-au. Cu regulile de scriere corectă a acestor cuvinte ne-am întâlnit și în clasa a III-a, dar întotdeauna este loc și timp pentru o reactualizare a lor. Textul studiat a fost punctul de plecare pentru observarea unor situații în care se folosesc…

Jocul substantivelor

Jocul substantivelor nu e chiar un joc, ci, mai degrabă, modalitatea pe care am ales-o pentru reactualizarea substantivului în clasa a IV-a. Anul trecut am învățat să recunoaștem această parte de vorbire pornind de la definiția sa sau prin alte moduri (numărare, însoțirea substantivului de cuvinte precum acest/aceasta, toți/toate). Am învățat despre felul, numărul și…

Cartea poștală

A sosit momentul să vorbim la Limba și literatura română și despre cartea poștală. În arhiva de la finalul articolului am introdus materialele pe care le-am folosit în această lecție. Este vorba despre o prezentare powerpoint, un model de carte poștală și o fișă cu informații despre aceasta. Ce este cartea poștală? Elementele unei cărți…

Perimetrul. Exerciții, jocuri, activități practice

Pentru elevii clasei a III-a perimetrul este o noțiune nouă, prin urmare i-am acordat o atenție deosebită în lecțiile destinate elementelor de geometrie și nu doar prin timpul alocat. Am conceput mai multe activități prin care, pornind de la cunoștințele despre poligoane, am ajuns, încet-încet, intuitiv și practic, la înțelegerea semnificației noului concept, perimetrul. Au…

Despre vacanța de primăvară să povestim

Așa cum ne-am obișnuit deja, la întoarcerea din vacanță, povestim despre vacanța care tocmai s-a încheiat. De data aceasta, vom vorbi despre vacanța de primăvară care, cu siguranță, a lăsat în urmă amintiri plăcute și evenimente pe care copiii le vor prezenta în activitățile de comunicare orală și scrisă pe care le-am pregătit. Așadar, ne…

Fracții

După mai multe lecții în care am învățat despre fracții și am exersat citirea, scrierea, compararea, ordonarea lor prin tot felul de activități practice, jocuri și exerciții, am ajuns și la finalul acestui capitol. Din tot ceea am folosit am ales să prezint aici o fișă de lucru care poate fi folosită într-o lecție de…