Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Adunări și scăderi fără trecere peste ordin

Pentru consolidarea operațiilor de adunare și de scădere la clasa a II-a am conceput o activitate în care vom utiliza materialul postat la finalul articolului. Conține adunări și scăderi fără trecere peste ordin în concentrul 0-1000.

În cele ce urmează vă voi prezenta conținutul său și modul în care îl voi aplica la clasă.

Adunări și scăderi fără trecere peste ordin. Fișe de lucru

Așadar, materialul conține 6 fișe de lucru. Povestea începe cu personajul invitat în lecție – o veveriță harnică ce își strânge provizii pentru iarnă. Se leagă ideea foarte bine de ceea ce am lucrat la Arte vizuale și abilități practice și de unitatea tematică de la CLR.

adunări și scăderi fără trecere peste ordin
Adunări și scăderi fără trecere 1

Veverița noastră este pregătită să strângă ghindele prezentate pe fișă. Fiind extrem de ordonată, fiecare ghindă trebuie să fie numerotată. Dar cu ce numere? Evident cu cele care vor rezulta în urma efectuării calculelor date.

Sarcinile propuse au ca scop exersarea operațiilor de adunare și de scădere, precum și exersarea terminologiei specifice acestor operații. Sunt opt astfel de exerciții care au ca punct de pornire numărul scris pe fișă. Calculele pot fi rezolvate pe caiet.

Organizarea activității

După cum se poate observa, sunt șase numere diferite pe fișele din material. Am ales această variantă deoarece activitatea se va desfășura atât individual, cât și în grupuri mici.

adunări și scăderi fără trecere peste ordin
Adunări și scăderi fără trecere 2

Fiecare copil va primi câte o fișă și va rezolva individual exercițiile. După finalizare, elevii care au primit același număr pe fișă vor forma o echipă. Împreună vor verifica dacă au calculat corect.

Frontal, se vor analiza tipurile de greșeli și se vor relua anumite noțiuni care necesită clarificări.

Pe site mai este disponibil un material prin intermediul căruia se pot exersa deprinderile de calcul. Este o fișă care conține diferite sarcini de lucru și este legată de tema electricității. Și aici consolidăm terminologia matematică, dar și calcule, efectuarea probei, aflarea numărului necunoscut și rezolvarea de probleme.