Clasa a patra Științe ale naturii pentru clasa a patra

Despre om: părinți și urmași

Materialele prezentate în cele ce urmează au fost create pentru lecția Despre om: părinți și urmași. Ele pot fi folosite atât la Științe ale naturii, cât și la Istorie sau Educație civică. Este vorba despre câteva fișe de lucru și o prezentare powerpoint. Sunt puse într-o arhivă ce poate fi descărcată de la finalul articolului.

Despre om: părinți și urmași. Prezentare powerpoint

Prezentarea powerpoint conține două slide-uri. Cu ea am început și am finalizat lecția. Primul slide a fost utilizat pentru captarea atenției și a deschis drumul către noua lecție. Pe baza celui de-al doilea slide am formulat concluziile lecției și cu el am încheiat activitatea.

Slide 1

Părinți-și-urmași

PPT-ul este în format editabil și în această formă l-am folosit la lecție. Primul slide conține cuvintele care compun proverbul ”Așchia nu sare departe de trunchi”. Am considerat că este potrivit pentru a începe o lecție care vorbește de părinți și urmași, de asemănările și deosebirile dintre aceștia, de moștenirea genetică. Sarcina copiilor a fost aceea de a ordona cuvintele pentru a obține proverbul. La acest slide am utilizat opțiune slideshow. În această variantă rezolvarea sarcinii (proverbul) nu va fi afișată decât după ce copiii au găsit soluția. După ordonarea cuvintelor, la un click, se va afișa și proverbul. Se poate renunța la acest slide iar cuvintele proverbului pot fi scrise pe cartonașe.

Slide 2

Al doilea slide conține un careu al cuvintelor-cheie din lecție. Pentru că deja suntem la finalul acesteia, descoperirea acestor cuvinte nu face decât să fixeze cunoștințele dobândite. Ele pot fi un punct de pornire pentru lecția următoare în etapa de reactualizare a cunoștințelor. Li se poate cere elevilor ca, utilizând o parte dintre aceste cuvinte, să alcătuiască un scurt text, spre exemplu.
Aici nu am mai folosit opțiunea slide-show deoarece am avut nevoie să intervin asupra tabelului în care au fost scrise cuvintele. Pe măsură ce un cuvânt a fost descoperit de copii, l-am marcat cu o culoare. Am selectat cuvântul, am ales din bara de sus butonul Design, apoi Shading. Dacă doriți ca acest exercițiu să se desfășoare individual, careul poate fi salvat în format jpg. și imprimat pe hârtie astfel: File – Save as – Desktop (sau unde vrem să salvăm)-save as type și alegem jpg.

Despre părinți și urmași. Fișe de lucru

Documentul pdf din arhivă conține două materiale, ultimul dintre ele fiind în mai multe variante. Dacă tot am vorbit de părinți și urmași și am făcut apel la proverbul menționat mai sus, am considerat că e o ocazie potrivită să realizăm un arbore genealogic. Prima fișă conține imaginea unui copac pe care apar spațiile pentru notarea numelor membrilor familiei. Pe arborele nostru, înaintașii sunt plasați spre rădăcină, iar urmașii spre vârf, spre ramurile tinere. Astfel, copiii au înțeles mai bine relația dintre părinți și urmași. Evident, că acolo unde este cazul, pot fi adăugate spații pentru a completa arborele genealogic.

Cel de-al doilea material aduce în discuție asemănările și deosebirile care există între membrii unei familii. Sarcina copiilor este de a realiza o descriere a sa și una a unui membru al familiei sale, la alegere, având aceleași criterii în ambele cazuri. Pasul al doilea va consta în observarea trăsăturilor comune, respectiv a celor care îi deosebesc. În document veți găsi fișele așezate în trei variante, de fiecare dată câte două pe o pagină.

Materialele descrise mai sus au fost completate de imaginile și de informațiile oferite în manual. Pot fi folosite pe parcursul lecției, așa cum am descris mai sus sau pot constitui suportul realizării unui proiect despre familie.