Prima lecție de geografie

M-am gândit în fel și chip cum să fac prima lecție de geografie la clasa a IV-a. Este o disciplină nouă pentru copii și manualul intră abrupt direct în primul conținut. Prin urmare, ca de fiecare dată, am încercat să îi familiarizez pe copii cu noua disciplină și cu manualul. Am și un mic material…

Jocul numerelor

Jocul numerelor pe care îl voi prezenta în continuare este, la origine, un joc de spargere a gheții. Sub forma acesta l-am vizionat pe canalul You Tube. Era prezentat drept un exercițiu util pentru adulți la începutul unei activități, sedințe sau întâlniri. Desigur, el poate fi aplicat în același scop și în clasă căci este…

Însemnele Uniunii Europene

La clasa a IV-a, la Educație civică, sunt câteva conținuturi în programa școlară care fac referire la locuri de apartenență. Materialele pe care le-am cuprins în acest articol prezintă aspecte ce țin de apartenența europeană și au fost create pentru o lecție în care copiii învață despre însemnele Uniunii Europene. Ținând cont că ne aflăm…

Apa – proprietăți și utilizări

Printre materialele folosite pentru lecția „Apa – proprietăți și utilizări” s-au numărat și cele ce urmează a fi prezentate în acest articol. Este vorba despre o prezentare powerpoint și o fișă de lucru. Ele pot fi folosite atât într-o lecție în sala de clasă, cât și într-o lecție online. Apa – proprietăți și utilizări. Prezentare…

Recapitulăm la matematică

Ne-am propus să recapitulăm la matematică ceea ce am învățat pe parcursul semestrului I și o parte a semestrului al II-lea în clasa IV-a. În acest scop am pregătit șase fișe de lucru care abordează conținuturile predate în perioada amintită. Fișele pot fi rezolvate de copii atât prin imprimarea acestora, cât și prin completare directă…

Cuvântul – parte de propoziție

Iată că a sosit momentul să facem cunoștință cu primele noțiuni de sintaxă și începem cu lecția introductivă ”Cuvântul – parte de propoziție”. Este o lecție pentru care am pregătit câteva materiale ce pot fi utilizate pentru transmiterea/însușirea de noi cunoștințe și pentru fixarea, consolidarea acestora. În arhiva de la finalul articolului veți găsi o…

Atenție la capcane! Un joc pentru recapitularea părților de vorbire

„Atenție la capcane!” este un joc prin intermediul căruia mi-am propus să recapitulăm părțile de vorbire învățate. Este o provocare adresată elevilor de clasa IV-a, în momentul în care aceștia au un bagaj de cunoștințe despre substantiv, adjectiv și acordul acestuia cu substantivul pe care îl determină, pronume, verb (inclusiv timpurile verbului).Pretextul jocului este misiunea…

Delta Dunării. Proiect

Continuăm lecțiile de acasă cu realizarea unui proiect cu titlul Delta Dunării. Am ales această temă pentru că despre Delta Dunării am început să vorbim la școală în ultima lecție de Geografie. În plus, manualul de Limba și literatura română, la lecția despre realizarea unui proiect, vine exact cu acest subiect. Varianta de a lucra…

”Habarnam devine pictor”, după Nikolai Nosov

Pentru că zilele acestea învățăm acasă, materialele pe care le voi posta vor fi astfel realizate încât să poată fi lucrate de copii fără sprijinul direct al profesorului. Poate mai mult ca niciodată copiii exersează acum competența de a învăța să înveți, autonomia, responsabilitatea și implicarea în propriul proces de învățare. Încep seria acestor materiale…

”Charlie și fabrica de ciocolată”, de Roald Dahl

Pentru textul ”Charlie și fabrica de ciocolată”, de Roald Dahl, am conceput, așa cum era de așteptat, o fișă de lucru ale cărei sarcini de lucru se desfășoară pe imaginea unei …ciocolate. Exercițiile propuse au avut rolul de a-i ajuta pe copii să aprofundeze conținutul textului literar. În cele ce urmează voi descrie pe scurt…

Jocuri cu verbe

Cu verbul am făcut deja cunoștință în clasa a III-a, așadar, în primele lecții dedicate acestei părți de vorbire, ne-am reamintit ce exprimă verbul, am identificat verbe, am indicat numărul acestora. Am trecut apoi la exerciții pentru intuirea persoanei, respectiv a timpului verbelor. În cele ce urmează voi descrie câteva jocuri cu verbe cu ajutorul…

„Scrisoarea III”, Mihai Eminescu

Ca în fiecare an, de Ziua Culturii Naționale, una dintre activitățile desfășurate va fi explorarea unui text din lirica eminesciană. Dacă anul trecut am abordat poezia ”Revedere”, anul acesta, în clasa a IV-a, ne vom opri la câteva fragmente din ”Scrisoarea III”. Alegerea nu a fost întâmplătoare. Va fi o ocazie de a aduce în…

Șotronul împărțirii

Capitolul despre împărțirea numerelor naturale va începe cu șotronul împărțirii. De această dată, șotronul nu este un joc didactic, ci un suport grafic pentru notarea noțiunilor, informațiilor cu care vom opera pe parcursul acestei unități de învățare. Practic, se dorește a fi o hartă conceptuală pe care o vom completa treptat, ori de câte ori…

Planul dezvoltat de idei și povestirea textului

Planul dezvoltat de idei a reprezentat elementul de noutate în unitatea de învățare pe care am parcurs-o la Limba și literatura română în ultima perioadă. Alcătuirea planului simplu de idei pe baza căruia am învățat să formulăm ideile secundare ale fiecărui fragment al unui text este o activitate cu care ne-am deprins încă din clasa…

Scriem corect cuvintele „săi” și „să-i”

Materialele prezentate în cele ce urmează au fost utilizate într-o lecție în care am învățat să scriem corect cuvintele „săi” și „să-i”. Le voi descrie mai jos și pot fi descărcate din arhiva de la finalul articolului. Aceasta conține o fișă de lipit în caiet și o prezentare powerpoint cu exerciții. Împreună cu planșa care…

Receptarea mesajului scris. Harta textului

Materialul pe care îl voi prezenta în cele ce urmează a fost utilizat în această săptămână la Limba și literatura română pentru receptarea mesajului scris, altfel spus pentru înțelegerea și aprofundarea conținutului textului literar. Este vorba despre o hartă a textului pe care o puteți descărca de la finalul articolului, în format editabil (word). Receptarea…