Intrăm în vacanța de iarnă cu unsprezece litere învățate, ultima dintre ele fiind Ă. Iată că am parcurs mai bine de o treime din alfabet, ceea ce înseamnă că putem încerca să citim silabe, cuvinte, propoziții. Cărticica literei Ă este de fapt un set de fișe cu exerciții de citire. Acestea pot fi parcurse ca recapitulare înainte de vacanța de iarnă, pe parcursul vacanței sau, în ianuarie, la reluarea cursurilor. Poate fi o activitate care se desfășoară pe parcursul lecțiilor de Comunicare în limba română sau acasă, împreună cu familia.
Cărticica literei Ă conține douăsprezece sarcini de lucru dispuse de-a lungul celor 6 pagini ale documentului pus la descărcare. Exercițiile sunt însoțite de imagini specifice anotimpului iarna. Activitățile propuse sunt prezentate gradat, de la simplu la complex, de la ușor la dificil, ținând cont de faptul că nivelul abilității de a citi diferă de la copil la copil. Așadar, pornim ușor de la recunoașterea literelor mici și mari de tipar învățate și ajungem la citirea unor propoziții. Pe alocuri, cititul este dublat de scrierea unor litere, cuvinte sau chiar a propozițiilor (cu litere mari de tipar).
Cărticica literei Ă. Citim litere și silabe
Cărticica literei Ă debutează cu un exercițiu de recunoaștere a literelor mici și mari de tipar învățate. Pe lângă citirea acestora, copiilor li se cere realizarea corespondenței între litera mică și cea mare de tipar. În dreapta, pe globurile din brăduț, copiii vor scrie literele mari de tipar. Acestea sunt: A, M, I, U, R, E, N, T, C, O și Ă.
A doua pagină ne prezintă 2 tabele cu silabe. Pe primul dintre ele copiii vor citi silabe din două litere formate prin combinarea consoanelor învățate (cu excepția lui ”c” care va produce grupurile ”ce” și ”ci”) cu vocalele a, e, i, o, u, ă. Sunt situații cu care copiii s-au mai întâlnit în lecțiile anterioare, specifice fiecărei litere în parte.
În următorul tabel silabele sunt scrise cu litere mari de tipar. Se reiau unele silabe prezentate în tabelul anterior, dar apar și silabe noi formate din două sau trei litere, ceea ce complică un pic sarcina de lucru.
Atenția copiilor este pusă la încercare atunci când ajung la rezolvarea exercițiului din dreapta. Pe imaginile unor căciuli sunt scrise, cu litere mici sau mari de tipar, câteva silabe. Unele dintre ele au fost deja citite la exercițiul anterior și, în acest caz, copiii vor colora aceste căciuli. Dar sunt și câteva silabe noi, ceea ce înseamnă că acele căciulițe vor rămâne necolorate.
Cărticica literei Ă. Citim cuvinte
Pasul următor îl constituie citirea unor cuvinte. Următoarele trei pagini sunt alocate citirii cuvintelor monosilabice, cuvintelor formate din două, trei sau chiar patru silabe.
Începem cu cuvintele formate dintr-o singură silabă. Citirea lor corectă va fi un sprijin pentru citirea cuvintelor care urmează pe celelalte pagini. Sunt trei șiruri de steluțe a câte trei cuvinte. După cum se observă, cuvintele au în comun câte două litere, diferența făcând-o prima sau ultima literă a cuvintelor. În partea dreaptă a fișei, cu literele de pe fiecare sac, copiii vor compune cuvinte pe care le vor scrie pe spațiile date. Spre exemplu, cu literele A, R și C vor scrie cuvintele: ARC, CAR, RAC.
Pentru citirea cuvintelor bisilabice am făcut din nou apel la silabele cunoscute și exersate de foarte multe ori. Pornim de la o astfel de silabă căreia i se adaugă, pe rând, câte o altă silabă. În șirul de sus, silabele se adaugă după silaba comună, în șirul de jos situația este exact invers. Exercițiul de citire va fi completat de scrierea de către copii, la alegere, a unui cuvânt din cele citite pe o mănușă. Cuvântul ales va fi scris cu litere mari de tipar pe manșeta mănușii.
A treia pagină ne aduce în dar cuvinte formate din mai multe silabe. Am încercat și aici să găsesc cuvinte care au cel puțin o silabă în comun. În partea dreaptă, cadoul vine cu patru cuvinte scrise cu litere mari de tipar. Descifrarea corectă va fi însoțită și verificată astfel prin realizarea unui desen sugestiv pentru fiecare dintre cele patru cuvinte date.
Cărticica literei Ă. Citim propoziții
Încheiem cărticica cu citirea câtorva propoziții formate din trei sau patru cuvinte. Multe dintre aceste cuvinte se regăsesc în paginile anterioare, ceea ce ușurează efortul copiilor de a citi. Cuvintele alese sunt, cu o singură execepție, formate din cel mult trei silabe.
În dreapta fiecărei propoziții este un spațiu destinat scrierii acestor propoziții. Așa cum am procedat și până acum, cuvintele propozițiilor vor fi scrise cu litere mari de tipar. Spor la citit!