Matematică și explorarea mediului clasa întâi

Măsurarea timpului: ora, ziua, săptămâna

Pentru că la comunicare în limba română am discutat despre ”Fata babei și fata moșneagului” de Ion Creangă, la matematică și explorarea mediului povestea continuă  și ne va ajuta să învățăm noțiunile referitoare la măsurarea timpului: ora, ziua, săptămâna.

Am aflat că fata moșului era foarte harnică și muncea zi de zi, de dimineața până seara. Pe baza unei fișe de lucru am încercat să vedem care este programul unei zile din viața personajului. Cu această ocazie am învățat să citim și să scriem ora indicată de ceas, să poziționăm acele ceasului în funcție de o cerință dată (ora fixă și jumătatea de oră), să plasăm anumite activități în timp.

Pentru început se prezintă un ceas și elementele acestuia: orele, minutele, acul scurt care indică ora, acul mare care indică minutele. Se reamintește faptul că o zi are 24 de ore.

Măsurarea timpului. Ora. Ziua

Fișa conține un tabel cu patru coloane în care elevii trebuie să completeze anumite informații:

– În prima coloană apare un ceas. Fie se citește ora indicată de acele desenate, fie elevii vor desena acele astfel încât să indice ora cerută.
– În a doua coloană este scrisă ora sau se scrie de către copii după citirea acesteia pe ceasul din prima coloană : Este ora 9./ Este ora 9 și jumătate.
– În a treia coloană se scrie ora așa cum o indică un ceas electronic sau se citește ora care este scrisă.
– În a patra coloană apare un simbol al desfășurării unei activități sau se desenează de către copii.

Măsurarea timpului. Ora. Ziua
Măsurarea timpului. Ora. Ziua

Exemplu:

Fata moșului se trezește la ora ….(se citește ora indicată pe ceas) când cântă cocoșul (desenul din ultima coloană). În tabel,  copiii completează în coloana a doua propoziția ”Este ora…(6)”, iar în a treia vor scrie 6:00.

La ora 6.30 dă de mâncare animalelor din ogradă, iar după o jumătate de oră pregătește micul dejun pentru moș, babă și fata acesteia.

La ora 8 fata moșneagului  merge să lucreze în grădină.  După două ore și jumătate se întoarce acasă. La ora 11.00 începe să facă curățenie, iar la ora 11.30 hrănește din nou animalele. La ora 12 începe să pregătească prânzul. La ora 14.30 pornește spre pădure să adune vreascuri.  La ora 16 se întoarce acasă și continuă treburile prin ogradă. După trei ore, începe să pregătească cina, iar la ora 20 pleacă în sat, la șezătoare și toarce lână. La ora 22 se întoarce acasă și se pregătește de culcare.

De la programul fetei moșului vom trece la programul zilnic al copiilor, pe baza orelor indicate în tabelul de pe fișă și rezolvând exercițiile din manual.

Măsurarea timpului. Săptămâna

Pentru zilele săptămânii am apelat la poezia ”Săptămâna”. Pe florile de pe fișă copiii au completat zilele săptămânii.

Săptămâna
Săptămâna