Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Litera g. Scrisoarea

După ce am învățat ce este biletul, când îl folosim, cum se redactează, a sosit momentul să  aflăm ce este scrisoarea. Cu acest tip de mesaj ne-am mai întâlnit cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Copiii au redactat scurte scrisori (însoțite de desene) către Moș Crăciun. Astăzi, însă, odată cu învățarea literei g mic de tipar, respectiv de mână,  vom discuta despre elementele unei scrisori și despre conținutul acesteia.

În prima parte a lecției vom parcurge etapele învățării unei litere noi și vom citi cuvinte și propoziții. Vom scrie litera nouă de mână și cuvinte care conțin litera g plasată în diferite poziții în cadrul cuvântului. Textul din manual ne oferă un model de scrisoare pe baza căruia vom identifica elementele unei scrisori  – localitatea și data, formula de adresare, conținutul scrisorii, formula de încheiere și semnătura și locul unde se scriu acestea.

Pentru etapa de fixare a cunoștințelor am pregătit fișa de mai jos. Pe de o parte, este un exercițiu de transcriere prin care se dorește consolidarea deprinderii de scriere corectă și caligrafică, de așezare a textului în pagină, de utilizarea corectă a semnelor de punctuație. Pe de altă parte, verificăm ce, cum și cât au reținut copiii referitor la structura și conținutul unei scrisori.

Fișa poate fi proiectată cu ajutorul videoproiectorului sau imprimată pentru fiecare copil.

Prezentarea fișei – scrisoarea:

Bunica din satul Negrești  (sau orice altă localitate) i-a scris nepotului său o scrisoare în urmă cu o săptămână.  În drum spre destinatar, câteva picături de apă au dizolvat cuvinte din scrisoare.

Scrisoarea. litera g mic de tipar/de mână
Scrisoarea

Sarcini de lucru:

  • Citirea textului scrisorii – unele cuvinte au fost înlocuite cu imagini pentru a face o scurtă verificare a scrierii cuvintelor care conțin litera g
  • Identificarea elementelor care lipsesc din structura scrisorii (localitatea și data, formula de adresare, formula de încheiere și semnătura); toate aceste elemente au fost deja specificate în prezentarea fișei.
  • Transcrierea scrisorii sau a unei părți din ea, pe caiet.

Pentru recunoașterea literei g mic de tipar și pentru exersarea literii g mic de mână, am utilizat fișa de mai jos.

Litera g mic de tipar/de mână
Litera g mic de mână

Scrisoarea poate fi descărcată și în format word.

Comments are closed.