Clasa pregătitoare Matematică și explorarea mediului CP

Numărul 10

Cu numărul 10 încheiem lecțiile de Matematică și explorarea mediului înainte de vacanța de iarnă. Fișa de lucru propusă cuprinde exerciții pentru învățarea acestui număr, dar poate fi utilizată și în lecțiile de consolidare, sistematizare, recapitulare.

Materialul poate fi descărcat accesând link-ul de la finalul articolului. Fișa de lucru este disponibilă atât în variantă color, cât și alb-negru.

Deoarece suntem în pragul sărbătorilor de iarnă, Moș Crăciun este cel care lansează o serie de provocări matematice. Fișa este veselă și colorată, având ca tematică iarna și Crăciunul.

Facem cunoștință cu numărul 10

Așa cum era de așteptat, fișa debutează cu imaginea prietenoasă a numărului 10, însoțită de imaginea degetelor care invită la numărare. De asemenea, avem un mesaj ce exprimă bucuria de a fi învățat numerele de la 0 la 10 și, în același timp, o încurajare de a continua aventura matematică.

numărul 10
Fișa numarului 10 – pag. 1

Înțelegerea semnificației lui 10 se va realiza prin intermediul următoarelor două exerciții de pe prima pagina. Sacul lui Moș Crăciun are cutii de cadouri pe care copiii le vor număra și vor alege numărul corespunzătoar din cele trei variante propuse. În continuare, sarcina copiilor este aceea de a forma mulțimi de 10 globulețe. Șirul de brăduți de la al treilea exercițiu este un pretext pentru precizarea ordinii obiectelor în șirul dat.

Scrierea numărului 10

Între exercițiile cu mulțimi de 10 elemente am introdus un exercițiu de scriere a numărului nou. Pe imaginea lui Moș Crăciun am inserat spațiu de scris cu pătrățele. Numărul 10 este scris cu contur punctat.

Lângă această imagine este un alt spațiu pentru exersarea numărului 10. Sunt începute trei rânduri. Pe spațiul gol copiii pot continua scrierea numărului sau pot desena.

Următorul exercițiu este tot unul de scriere, de data aceasta a tuturor numerelor de la 0 la 10, în ordine crescătoare și descrescătoare.

Alte exerciții

Continuăm seria exercițiilor cu numărul 10 apelând din nou la mulțimi de obiecte. Sarcina copiilor este aceea de a completa fiecare mulțime cu numărul corespunzător de elemente pentru a avea de fiecare dată câte 10. În toate cele trei situații se va exersa numărarea din 1 în 1, ceea ce ne pregătește pentru a face saltul către numărarea din 2 în 2, sarcină propusă la exercițiul următor.

Așadar, pe imaginile date la exercițiul 7, copiii vor număra din 2 în 2 crescător și descrescător și vor completa numerele care lipsesc din cele două șiruri.

Brăduții cu globulețe ne aduc exerciții de descompunere a lui 10 în două sau în trei numere, cu cel puțin un număr dat. Pentru rezolvare este indicată utilizarea materialului concret (creioane, bețișoare etc.).
Încheiem fișa cu un exercițiu de comparare, sarcina copiilor constând în încercuirea numărului mai mare din fiecare pereche.

Rezolvarea corectă a tuturor sarcinilor le aduce copiilor un mare ”Bravo!” de la Moș Crăciun, iar din partea mea urări de bine cu ocazia sărbătorilor de iarnă.