Umbreluța sunetelor și a literelor este materialul cu care am încheiat lecțiile în care am învățat câteva noțiuni de fonetică. Mai exact, am învățat despre sunete, despre vocale și consoane, despre litere și alfabet. Am făcut numeroase exerciții de despărțire a cuvintelor în silabe. A sosit momentul unei recapitulări, motiv pentru care am creat acest material.
Înainte de a descrie activitatea și implicit materialul, menționez că în aceste lecții dedicate sunetelor și literelor limbii române am utilizat câteva resurse create de mine și care sunt disponibile pe acest site. Este vorba despre articolul „Sunetele limbii române. Vocale și consoane”. De asemenea, fișele realizate pentru alfabetul limbii române și care se găsesc în articolul „Alfabetul”. De folos au fost și materialele referitoare la despărțirea cuvintelor în silabe și care se găsesc într-un articol cu același nume.
Revenind la umbreluța sunetelor și a literelor, materialul a fost creat în dublu scop: pentru a exersa noțiunile mai sus amintite și pentru a crea o umbreluță la lecția de AVAP. Să vedem despre ce este vorba.
Umbreluța literelor și a sunetelor. Recapitulare
În documentul pdf de la finalul articolului apar două materiale. Pe primul dintre ele, într-un tabel, se află câteva cuvinte care reprezintă suportul lingvistic pentru exercițiile de recapitulare. În ora de Arte vizuale și abilități practice acest tabel se va transforma într-o umbreluță.
Fiecare copil va primi un astfel de tabel. Primul pas constă în citirea cuvintelor. Urmează rezolvarea sarcinilor de lucru care pot fi cele din al doilea material al documentului. Ele pot fi completate și de alte exerciții.
Sarcinile pe care eu le-am avut în vedere constau în:
-despărțirea cuvintelor în silabe;
-transcrierea cuvintelor formate dintr-un anumit număr de silabe;
-identificarea vocalelor și a consoanelor din cuvintele date și, eventual, realizarea schemelor corespunzătoare;
-identificarea cuvintelor care corespund unor scheme date;
-ordonarea alfabetică a cuvintelordin tabel;
-alcătuire de propoziții formate din cuvintele date, chiar ordonarea acestora pentru a obține un text.
Fișa cu sarcinile de lucru poate fi dată elevilor, dar nu există spațiu pentru rezolvarea exercițiilor. Aceasta se va realiza pe caiet. În forma prezentată în document, fișele cu cerințe pot fi lipite în caietele copiilor.
Umbreluța sunetelor și a literelor. Activitate practică
Așa cum spuneam mai sus, tabelul va deveni o umbreluță. Acest lucru se realizează foarte ușor. Se decupează tabelul pe contur. Se pliază, ca la evantai, urmând liniile orizontale ale tabelului. După cum se observă, pe prima și pe ultima bandă nu avem cuvinte deoarece aici este zona unde se va aplica lipiciul. De aceea este bine ca plierea să înceapă cu banda albă spre exterior.
Fișa cu tabelul poate fi imprimată pe hârtie albă sau colorată. Dacă hârtia este albă, copiii vor colora umbreluța după preferințe. Noi am colorat cu aceeași culoare cuvintele care alcătuiau o propoziție.
După obținerea evantaiului, îndoim la mijloc, pe linia care desparte cele două coloane, și lipim cele două benzi interioare. Astfel, am obținut umbreluța pe care o vom lipi pe o coală A5.
De lipit, se poate lipi în două moduri, așa cum se observă și în fotografiile de mai jos. După lipire, umbreluței i se atașează un mâner ce poate fi desenat cu carioca sau confecționat din hârtie colorată.
În prima variantă, umbreluța poate fi lipită și pe caiet. Sugerez aici lipirea ei la mijlocul caietului, astfel încât jumătate din umbrelă să fie pe pagina din dreapta și cealaltă jumătate pe pagina din stânga. În acest mod, la închiderea caietului, umbreluța se pliază frumos și se închide.