Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Puzzle cu împărțiri. Efectuarea probei

Fișa de lucru prezentată în cele ce urmează este un puzzle cu împărțiri, operație pentru care se va efectua și proba. Am străbătut aproape tot capitolul dedicat împărțirii numerelor naturale în concentrul 0-100. Urmează lecții în care exersăm efectuarea probei împărțirii prin înmulțire și prin împărțire.

Un material util de prezentat în lecție și/sau de afișat în clasă îl reprezintă planșa care prezintă modul în care se efectuează proba operației de împărțire. Ea poate fi descărcată de aici alături de planșele pentru celelalte operații matematice.

Puzzle cu împărțiri. Fișă de lucru

Fișa de lucru se află în documentul de la finalul articolului. Pe pagină sunt două elemente. În dreapta, se află exercițiile de împărțire. În partea stângă sunt piesele ce vor alcătui puzzle-ul. Chiar dacă se imprimă împreună, copiii primesc pentru început doar fișa cu exerciții.

puzzle cu împărțiri
Puzzle cu împărțiri

După cum se observă, pe fișă sunt 10 exerciții de împărțire. Sub fiecare operație sunt trei spații libere. Acolo, copiii vor efectua proba împărțirii prin împărțire și prin înmulțire. Câturile împărțirilor sunt numere de la 1 la 10.

Realizarea puzzle-ului

Puzzle-ul este o altă ocazie de verificare a rezultatelor obținute. Pe fiecare piesă este scris unul dintre acestea. Copiii vor decupa piesele și le vor potrivi pe fișa de lucru. Rezultatul corect al unei împărțiri își va găsi corespondentul pe piesa de puzzle care va avea același număr. După realizarea acestor corespondențe, în cazul rezolvării corecte a tuturor exercițiilor, copiii vor descoperi imaginea unui iepuraș de Paște.

Piesele se vor lipi peste dreptunghiul cu exercițiul corespunzător. Pentru a nu acoperi calculele efectuate, lipiciul se va aplica doar pe o porțiune îngustă, în partea de sus a piesei.

Efectuarea probei. Alte idei

Pe site mai puteți găsi o idee de activitate pentru efectuarea probei. Am numit-o „Cu numerele la fotograf” și se află aici. La finalul articolului sunt materialele utilizate.

Este o bună ocazie de a exersa și proba înmulțirii și pe cea a împărțirii. De asemenea, am urmărit observarea legăturii dintre înmulțire și împărțire.