”Vrei să fii prietenul meu?” de Eric Carle

Vrei să fii prietenul meu?

Tot pentru disciplina dezvoltare personală vă prezint astăzi un proiect de activitate didactică la clasa I, propus de doamna Mînecuță Elisabeta-Maria, profesor la Școala Gimnazială Nr. 27 ”Anatol Ghermanschi” Brașov. Lecția abordează tema prieteniei pe baza textului Vrei să fii prietenul meu? de Eric Carle. Îi mulțumesc pe această cale, din nou, nu doar pentru…

Amintiri din vacanță. A treia zi de școală

Începe școala… momentele frumoase ale verii devin amintiri din vacanță . Pentru cea de a treia zi de școală am realizat câteva materiale pe baza cărora vom rememora și vom împărtăși amintiri din vacanță. Am pregătit în acest sens jocuri și câteva fișe ce în scurt timp vor deveni și ele amintiri despre amintiri. Fișele…

”Despre mine”. A doua zi de școală

Prima zi de școală este un moment special, emoționant, deopotrivă pentru copii și profesori. Este momentul bucuriei revederii, momentul unui nou început. Începând cu a doua zi de școală vom desfășura câteva activități  ce  au rolul de a face mai ușoară trecerea de la vacanță la școală, de a ne reacomoda unii cu alții, de…

Texte despre toleranță

Sub denumirea de texte despre toleranță se află câteva povestiri culese din diferite surse, povestiri care promovează valori morale precum bunătatea, întrajutorarea, compasiunea, empatia, atitudini pozitive față de ceilalți bazate pe acceptare, implicare, grijă  față de semeni sau față de animale. Ca și celelalte povestiri  prezentate în alte articole (despre prietenie sau cele despre sinceritate)…

Texte despre sinceritate, cinste, adevăr

Am inclus în  categoria textelor cu valoare educativă câteva povestiri care vorbesc despre  adevăr, cinste, sinceritate. Am utilizat cu succes aceste texte în cadrul orelor de educație civică, dar ele pot fi abordate și în cadrul orelor de limba română sau recomandate ca lectură suplimentară. Texte despre sinceritate, cinste, adevăr Sâmburele – de Lev Nikolaevici…

Abilități și atitudini de învățare

La capitolul despre abilități și atitudini de învățare abordăm teme precum importanța învățării și tehnici simple de monitorizare a achizițiilor învățării. Am enumerat câteva idei, materiale și exemple de activități ce pot fi utilizate în aceste lecții. Despre învățare În prima lecție am utilizat această fișă.  Am pornit  de la versurile poetului Tudor Arghezi despre…

Litera F mare de tipar și de mână. Fata babei și fata moșneagului

La litera F mare de tipar și de mână, pe lângă celelalte activități specifice de învățare a literei noi, am discutat pe marginea poveștii ”Fata babei și fata moșneagului” de Ion Creangă. Cu această ocazie am făcut primele încercări de caracterizare a unui personaj. Deși manualul prezintă conținutul poveștii în câteva propoziții, am preferat citirea…

Rețeta prieteniei

proiect județean

La dezvoltare personală vorbim despre prietenie și prieteni. Am pregătit rețeta prieteniei, încercând să găsim acele ingrediente necesare unei relații de prietenie și cantitatea optimă din fiecare. Vorbim despre ”modul de preparare” și chiar despre „modul de servire”. Cu alte cuvinte, am încercat să deslușim semnificația conceptului de prietenie prin asocierea acestuia cu anumite valori.…

Emoții de bază. Jocuri didactice

Emoții

Unul dintre obiectivele majore ale disciplinei dezvoltare personală în primii trei ani de școală este exprimarea adecvată a emoţiilor în interacţiunea cu copii şi adulţi cunoscuţi. Pentru formarea competențelor de recunoaștere și exprimare adecvată a emoțiilor programa școlară oferă o serie de exemple de activități pe baza cărora am descris câteva jocuri didactice ce pot…

Texte și cugetări despre prietenie

proiect județean

Încă din primii ani ai copilăriei cei mici învață ce înseamnă a fi prieten, a-ți face și a păstra prieteni, cum să clădești o relație de prietenie, ce înseamnă să dai și să primești, să accepți și să fii acceptat, să sprijini și să fii sprijinit. Temele despre prietenie sunt întâlnite la majoritatea disciplinelor de…

Igiena personală – obiecte de igienă

Printre materialele utilizate la lecția despre igiena personală s-au numărat și aceste ghicitori despre obiectele de igienă. Pe baza lor am purtat discuții privind rolul lor, când și cum le folosim. Ghicitorile au fost prezentate sub form a unui powerpoint, fiecare obiect de igienă fiind reprezentat prin imagini sugestive. Igiena personală. Ghicitori Zici că este…

Cine sunt eu?

Vă prezint câteva fișe cu tema Cine sunt eu?, fișe care pot fi folosite la lecțiile despre autocunoaștere, pentru prezentarea unor trăsături personale elementare . Cine sunt eu? – fișe de lucru Fiind clasa ștrumfilor, am ales aceste imagini pe baza cărora elevii își vor nota numele, câteva însușiri sufletești și vor realiza un autoportret…