Arte vizuale și abilități practice clasa a doua Arte vizuale și abilități practice clasa a treia Arte vizuale și abilități practice clasa întâi Clasa a treia

O floare pentru mama

Anul acesta m-am gândit că o floare cu mesaje ar putea fi un cadou minunat pentru mămici de 8 Martie. O floare pentru mama trebuie să fie mai specială, nu? Va fi pentru că, prin intermediul ei, copilul își va exprima dragostea și recunoștința față de mama sa. Motivele pentru care fiecare copil își iubește mama vor fi enumerate pe petalele florii.
Am oscilat între a avea floarea lipită pe o felicitare sau a fi prinsă pe un suport (băț de frigăruie). În cele ce urmează voi descrie ambele variante, iar în documentul de la finalul articolului găsiți materialele necesare pentru imprimare.

O floare pentru mama. Felicitare sau tablou

Pentru felicitare vom avea nevoie de un carton colorat sau alb, A4, îndoit la mijloc sau de unul A5 dacă optăm pentru varianta tablou (aici ar fi de dorit un carton cât mai gros). Pe acest carton vor fi lipite floarea și vaza.

Florile

O floare pentru mama - felicitare
O floare pentru mama – felicitare

Floarea pentru mama este compusă de fapt din două flori ce vor fi suprapuse. Pe cea din spate vor fi scrise calitățile mamei, iar cea de deasupra va avea petalele ușor îndoite spre exterior astfel încât mesajele să fie vizibile. Florile vor fi imprimate pe carton de culori diferite. În document veți găsi două modele de flori – cu opt petale, respectiv cu șase petale.

Pentru fiecare model există două variante ce diferă între ele prin dimensiune. Pentru felicitare este potrivită, indiferent de model, floarea mai mică. Tot aici veți găsi cercurile ce vor fi lipite pe floarea din exterior. Ele conțin mesajul ”Mami, te iubesc pentru că…” și vor fi imprimate tot pe carton colorat. Și aici aveți de ales dimensiunea cercului. După ce am ales modelul și dimensiunea florilor și a cercului mai avem de imprimat vaza.

Felicitarea

Așadar, pentru felicitare avem nevoie de o coală de carton A4, două flori, un cerc, vaza, lipici, foarfecă și o carioca verde pentru a desena tulpina și, eventual, o frunză.
După imprimare, se decupează fiecare formă pe contur. Pe una dintre flori fiecare copil va scrie motivele pentru care își iubește mama. Cea de a doua floare se va lipi deasupra, aplicând lipiciul doar în centrul florii. Deasupra acesteia va fi lipit cercul. Floarea astfel obținută se lipește pe felicitare și se desenează tulpina și frunza. Mai simplu este dacă lipim prima floare pe felicitare și apoi, deasupra ei, aplicăm celelalte elemente.

Vaza

La final, se lipește vaza. Marginile se îndoaie pe linia punctată și tot acolo se aplică lipiciul. Astfel, vaza nu va fi lipită total pe carton. În interior se poate introduce un bilet. Dacă se dorește lipirea integrală a vazei, marginile vor fi decupate. Pe vază, copilul poate scrie ”La mulți ani!”, de exemplu. În interiorul felicitării copiii pot scrie un text, o poezie, diverse urări,etc.

O floare pentru mama. Obiect de decor

O floare pentru mama - obiect de decor
O floare pentru mama – obiect de decor

A doua variantă este aceea de a prezenta floarea drept obiect de decor în sensul că aceasta va putea fi pusă într-o vază, într-un ghiveci, într-un suport de creioane, într-un loc unde mama să o poată privi cât mai des.
Floarea se va obține în același mod ca și în cazul felicitării.

Aici se poate opta pentru florile mai mari sau putem alege o floare mai mare și una mai mică. Floarea mai mare oferă mai mult spațiu de scris.
Înainte de lipirea celor două flori este necesar ca între ele să fie introdus un băț de frigăruie așa cum este el sau pictat, colorat cu carioca, învelit în hârtie creponată verde.

De îndată ce lucrările noastre vor fi gata, voi reveni cu fotografii pentru exemplificare. Un alt model de felicitare găsiți aici.
Spor la treabă!