Matematică și explorarea mediului clasa întâi

Probleme ilustrate

După cum se știe, problemele ilustrate sunt foarte îndrăgite de copii. Reprezintă ceva deosebit, sunt atractive, sunt ghicitori pe care sunt provocați să le dezlege. Prin intermediul acestor probleme ilustrate am urmărit aprofundarea și consolidarea noțiunilor și achizițiilor dobândite într-un mod amuzant și incitant.

Probleme ilustrate

Adunarea și scăderea unui număr natural format din zeci și unități cu un număr format din unități

Deși, de curând,  la adunarea si scăderea numerelor formate din zeci am folosit tot acest gen de probleme, la cererea copiilor am mai creat un set. De data aceasta este vorba de exerciții de tipul ZU+U, ZU-U. Primele trei probleme ilustrate conțin doar operații de adunare, iar ultimele trei includ și câte o operație de scădere. Din nou am introdus și câteva exerciții de aflare a numărului necunoscut (problema 19). Și, dacă tot este primăvară și dorim să exersăm și adunarea și scăderea cu trecere peste ordin până la 20, aici găsiți patru probleme în versuri.

Adunarea și scăderea numerelor naturale formate din zeci

Pentru această temă am ales mai multe situații în care, pentru  descoperirea numerelor care sunt reprezentate de imagini, copiii sunt provocați să gândească logic, să efectueze operațiile de adunare și scădere, să rezolve adunări repetate, să afle numărul necunoscut într-o operație de adunare, respectiv de scădere. Imaginile alese sunt în ton cu anotimpul de afară. Avem insecte, păsări călătoare, flori de primăvară.
Primele două probleme conțin atât adunări, cât și scăderi, cu doi și trei termeni.  Problema a treia are un grad ridicat de dificultate, dar imaginile constituie un suport eficient pentru înțelegerea unui astfel de tip de problemă. Problema 5 este de fapt un set de exerciții de aflare a numărului necunoscut. Problemele pot fi rezolvate frontal – imaginile pot fi afișate cu ajutorul videoproiectorului. De asemenea, ele pot fi integrate într-o fișă de lucru și rezolvate individual.

Adunarea și scăderea numerelor naturale de la 0 la 20 cu trecere peste ordin

Problemele de mai jos au fost create pentru tema ”Transformările apei”, de aceea imaginile reprezintă  apa în diferite stări de agregare. A fost prima ocazie în care copiii au intrat în contact cu astfel de probleme în care numerele sunt reprezentate de imagini. Problemele au grad diferit de dificultate, unele au fost rezolvate frontal, altele individual.

Înmulțirea numerelor naturale

Cele două probleme de mai jos au fost create pentru colegii noștri mai mari care au învățat deja tabla înmulțirii. Imaginile sunt specifice anotimpului iarna, iar problemele conțin operații de înmulțire și de adunare.

Aceste probleme pot fi utilizate cu succes atât la matematică și explorarea mediului,cât și în cadrul disciplinei opționale ”Matematică distractivă”. Cu sigurantă, copiii le vor iubi!

Comments are closed.