Clasa a treia Limba și literatura română clasa a treia

Vrăjitorul din Oz. Activități de lectură

Am povestit într-un articol anterior despre primele activități pe care le-am desfășurat cu elevii atunci când am început să citim „Vrăjitorul din Oz”, de L. Frank Baum. Mai exact, am prezentat etapa de prelectură cu câteva idei pe care le-am aplicat.

Materialul ce însoțește acest articol conține exerciții care pot însoți activitatea de lectură, în timpul citirii textului. Sarcinile de lucru vizează unul sau mai multe capitole, în ordinea apariției în carte. Astfel, pe măsură ce citesc, copiii rezolvă sarcinile de lucru. Este o ocazie de verificare a înțelegerii conținutului textului și, în același timp, un exercițiu de aprofundare a sensurilor acestuia.

Vrăjitorul din Oz, de L. Frank Baum

Exercițiile au ca suport cartea publicată la Editura Corint și care este disponibilă pentru comenzi aici.

Pentru școli, editura vine cu o ofertă: la o comandă de cel puțin 15 exemplare pentru clasă, un exemplar este gratuit. De asemenea, prețul este redus, iar cartea este însoțită de un jurnal de lectură. Pentru mai multe detalii, puteți suna la 0735 130669 (Roxana).

Despre jurnalul de lectură pot să vă ofer câteva detalii. Exercițiile propuse sunt variate și îi provoacă pe elevi să descopere informații în text, să le integreze, să realizeze deducții. De asemenea, le dă ocazia să își exprime punctele de vedere, să raporteze povestea la experiența proprie și să fie creativi.

Ceea ce am cuprins eu în documentul de la finalul articolului vine în completarea sarcinilor de lucru din jurnalul oferit de Editura Corint. Așadar, să vedem despre ce este vorba.

Vrăjitorul din Oz. Prima fișă de lucru

Prima fișă din document conține trei exerciții aferente capitolelor „Ciclonul” și „Sfatul cu munchkinezii”. Au de identificat culoarea predominantă a locului în care trăia Dorothy și de a explica, cu propriile cuvinte, ce semnifică acest lucru.

Tot despre spațiu este și al doilea exercițiu. De data aceasta, ținutul munchkinezilor va fi redat prin desen, pe baza descrierii din text. Acest exercițiu necesită o foarte mare atenție la detalii, astfel încât desenul să redea cât mai fidel textul.

Busola vrăjitoarelor este un exercițiu pe care l-am considerat necesar pentru clarificarea informațiilor. Sunt patru vrăjitoare răspândite în patru zări. Unele sunt bune, altele sunt rele. Dorothy va interacționa cu fiecare dintre ele pe parcursul călătoriei, așadar e bine să avem de la început o imagine clară a rolului acestora în poveste.

Din ținutul munchkinezilor spre Orașulde Smarald

Urmează 8 capitole care vorbesc despre călătoria spre Marele Oz. Dorothy se împrietenește cu Sperie-Ciori, cu Omul de Tinichea și cu Leul cel Fricos. Trec împreună prin diverse situații, inclusiv pățania din câmpul cu maci otrăvitori. Exercițiile pentru aceste capitole sunt cuprinse în fișa 2 și în fișa 3.

Ce au de făcut copiii pe măsură ce citesc? Fișa 2 le propune câteva exerciții în care personajele sunt Dorothy și Sperie-Ciori. Copiii vor povesti despre salvarea sperietorii, precum și despre avanatajele și dezavantajele de a fi sperietoare de ciori. Tot aici copiii vor fi puși în situația de a se poziționa pro sau contra vizavi de o afirmație a fetiței și de a argumenta alegerea.

În fișa 4 exercițiile fac referire la întâlnirea cu Omul de Tinichea și cu Leul cel Fricos. De asemenea, copiii vor alege și vor prezenta una dintre peripețiile prin care trec personajele în drum spre Marele Oz.

Interacțiunea cu Marele Oz

Odată ajunși în Orașul Smaraldelor, cei patru eroi sunt tot mai aproape de îndeplinirea dorințelor. În fișa 5 sarcinile de lucru sunt focalizate pe întâmplările din cetate. Copiii trebuie să enumere lucrurile neobișnuite de aici și să rezolve două sarcini legate de întâlnirea cu vrăjitorul.

Ultima sarcină de lucru îi trimite pe copii în acțiunea desfășurată în Țara de Apus.

Din Țara de Apus spre Oz și apoi spre Țara de la Miazăzi

Fișa de lucru 6 are cinci întrebări ce acoperă conținutul poveștii de la momentul întâlnirii cu Vrăjitoarea cea Rea până la reîntoarcerea în Orașul Smaraladelor.

Sarcinile continuă pe fișa următoare. Aici, copiii vor completa enunțuri date, vor bifa răspunsurile corecte și vor ordona cronologic întâmplările din călătoria spre ținutul Glindei.

Din nou acasă

Ultima fișă de lucru se pliază pe momentul întoarcerii lui Dorothy acasă, în Kansas. Sarcinile de lucru se referă la modul în care se încheie aventura pentru fiecare personaj în parte.

Fișa se încheie cu un exercițiu care face trecerea spre etapa de postlectură. O etapă despre care voi povesti în articolul următor.