Clasa a doua Clasa a treia Comunicare în limba română clasa a doua Limba și literatura română clasa a treia Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Învăț să scriu corect!

Lucrând la planșele cu ortograme și cu părțile de vorbire pe care le vom folosi la școală m-am gândit că le-ar fi de ajutor copiilor un material care să cuprindă cât mai multe situații care să prezinte scrierea corectă a unor cuvinte. Ceva care, sub denumirea Învăț să scriu corect!, să cuprindă situațiile cel mai des  întâlnite și care pun de multe ori probleme în ceea ce privește scrierea corectă.  Un material care poate fi folosit atât la școală, cât și acasă.

Un material pe care copiii să îl consulte ori de câte ori au nevoie să știe cum se scrie corect un cuvânt sau un grup de cuvinte. Prin urmare, am cuprins pe trei coli diverse fenomene de limbă, fără definiții, doar prin exemple concrete. Am dus ideea mai departe și am așezat pe o foaie și câteva noțiuni matematice specifice celor patru operații (terminologia matematică aferentă).

Învăț să scriu corect!

Revenind la materialul pentru limba română, voi descrie pe scurt conținutul său. Am început cu ortogramele pe care le întâlnim cel mai des în scriere, ortograme care se regăsesc și în manualele de clasa a III-a și cu care copiii vor face cunoștință pe parcursul anului școlar. Mai exact, încercăm să scriem corect s-a/sa, s-au/sau, i-a/ia, i-au/iau, m-ai/mai, n-ai/nai, ne-a/nea, neam/ne-am, l-a/la.

Învăț să scriu corect!
Învăț să scriu corect!

Continuăm cu v-a/va, să-i/săi, ce-l/cel, ce-a/cea, într-o, dintr-o, printr-o/într-un, dintr-un, printr-un, într-una/într-una, odată/o dată, numai/nu mai. Evident că nu am putut acoperi toate situațiile de utilizare a cratimei, spre exemplu, dar pe măsură ce copiii se vor familiariza cu ele, vor reuși ca prin analogie să aplice regulile în situații noi.

Ultimul material pentru scriere corectă cuprinde scrierea cuvintelor cu ”m” înainte de ”p” și ”b”, cu ”x”, cu ”î” și ”â”, vocale și consoane duble. Tot aici am introdus scrierea corectă a cuvintelor ”nicio”, ”niciun”, verbul ”a fi” în câteva situații.  De asemenea, verbul a ”lua” și pronumele personale ”ea” și ”ei” pentru evitarea confuziilor în scriere și pronunțare. Am dat exemple și pentru câteva situații în care verbul a ”a avea”, ”a fi” sau pronumele personal sunt precedate de negație.

Toate aceste trei fișe se află în documentul din arhiva de la finalul articolului.

Învăț să scriu corect! – pliante

Aproape tot ceea ce am prezentat mai sus am realizat și sub forma unui pliant, în limita spațiului oferit de formatul acestuia.  În arhivă există patru modele. Conținutul este același pe fiecare dintre ele. Diferă imaginile din interior sau fontul ales pentru scris.

Magia matematicii

Pentru matematică există un material care cuprinde terminologia specifică celor patru operații. În clasa a II-a, sub diverse forme cât mai jucăușe, am adus în discuție vocabularul matematic. Am pornit, așadar, de la acele fișe pe care copiii le-au primit la fiecare lecție nouă despre înmulțire și împărțire. De data aceasta am ales ca punct de pornire pălăria și bagheta unui magician. Cu puțină magie chiar și noțiunile teoretice devin mai ușoare, mai atractive, mai abordabile pentru cei mici.

Materialele pot fi imprimate individual sau față-verso în combinațiile dorite. Pot fi dăruite copiilor la început de an școlar,  odată cu recapitularea cunoștințelor din clasa a II-a sau în momentul în care începe predarea unor noțiuni aflate pe fișe.

Ar fi util ca ele să fie permanent la îndemâna copiilor pentru a fi consultate atunci când este nevoie. Astfel, îi ajutăm pe cei mici să se joace și să opereze cu noțiunile noi, să facă transfer de cunoștințe, să caute singuri răspunsuri fără a le fi servite automat pe tavă de către adultul de lângă ei, cu alte cuvinte, să învețe cum să învețe.