Copacul numerelor este un joc didactic ce poate fi utilizat la clasa pregătitoare sau la clasa I atunci când copiii învață despre numere pare și impare. La finalul articolului doamna Camelia Grigore, profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială Nr. 11 ”Ștefan Octavian Iosif” din Brașov și propunătoarea acestui joc, ne oferă și alte idei/contexte de aplicare. Bineînțeles că jocul poate fi utilizat și la clase mai mari având în vedere conținuturi specifice.
Copacul numerelor. Descrierea jocului
Scopul jocului constă în gruparea obiectelor (frunzelor) după un anumit criteriu (numere pare/impare în acest caz). Pentru acest joc este nevoie de câteva materiale:
-carton colorat decupat în formă de trunchi – 2 bucăți (unul roșu sau maro pentru copacul numerelor impare și unul verde pentru copacul numerelor pare). Pe spatele cartonului se poate aplica folie magnetică autoadezivă pentru a fi folosita mai ușor pe tablele magnetice.
-frunze decupate din carton. Se folosește carton de culori diferite: pentru numerele impare – roșu, galben, portocaliu (maro, bej…), pentru numerele pare – verde închis, verde deschis. Pe spatele frunzelor se poate aplica folie magnetică autoadezivă. De asemenea, pe spatele fiecărei frunze se scrie câte un număr: impar pe cele roșii, portocalii și galbene, par pe cele verzi.
Jocul se poate desfășura frontal și în acest caz fiecare elev primește câte o frunză sau pe grupe de 4 – 6 elevi și atunci se împart mai multe frunze fiecărui elev.
Desfășurarea și regulile jocului
Sarcina copiilor constă în selectarea frunzelor în funcție de numărul scris pe spatele fiecăreia și gruparea acestora în funcție de criteriul ales pentru a forma copacul numerelor pare și copacul numerelor impare.
Pașii de urmat sunt următorii:
-Fiecare elev primește câte o frunză.
-Pe tablă sunt așezate trunchiurile a doi arbori. Se scrie la trunchiul verde – ”numere pare” și la trunchiul roșu – ”numere impare”.
-Elevii trebuie să recunoască numărul scris pe spatele frunzei: dacă este par sau impar și să îl așeze pe tablă la arborele potrivit.
-După ce toți elevii vor ieși pe rând la tablă să-si așeze frunza cu numărul par/impar, vor rezulta doi arbori ca în imagine.
-Jocul se poate continua cu discuții despre cei doi arbori, despre anotimpuri, despre schimbările din natură…
Timpul estimat pentru acest joc este 10-15 minute.
Copacul numerelor. Variante posibile
-Pe spatele frunzelor se pot scrie numere mai mari de 10.
-Pe spatele frunzelor se pot scrie operații de adunare sau scădere ale căror rezultate să fie numere pare/impare.
-Pe spatele frunzelor se por scrie operații de înmulțire / împărțire ale căror rezultate să fie numere pare / impare.
-Arborii obținuți (de vară și de toamnă) se pot folosi la orele de AVAP – elevii îi pot picta pe foile din blocul de desen.
În toate variantele jocului trebuie să se aibă grijă la culorile frunzelor. Pe frunzele de culori calde vor fi scrise numere impare pentru arborii de toamnă, iar pe frunzele verzi vor fi scrise numere pare.
Materiale
Ținând cont de sugestiile propuse mai sus privind multiplele posibilități de desfășurare ale acestui joc, am realizat câteva materiale de sprijin. În arhiva de la finalul articolului veți găsi un copac la dimensiune mare și un alt document care conține imagini cu frunze.
Am pus aici numerele de la 0 la 31, dar și imagini cu diferite obiecte petru asocierea număr -cantitate. De asemenea, a, introdus operații matematice al căror rezultat este un număr de la 0 la 10. Imaginile pot fi imprimate direct pe hârtie colorată sau, în cazul frunzelor, pe hârtie albă lăsând coloratul în seama copiilor.