Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa întâi Planșe

Terminologie matematică – înmulțire și împărțire

Aceste planșe sunt realizate pentru colegii mai mari care au învățat sau vor învăța înmulțirea și împărțirea numerelor naturale. Sper că poeziile și forma de prezentare îi vor ajuta să înțeleagă și să rețină mai ușor semnificația operațiilor de înmulțire și împărțire, denumirile numerelor care se înmulțesc sau se împart, precum și relațiile dintre ele.

Planșe pentru înmulțirea și împărțirea numerelor naturale

Planșele sunt în format A4, pot fi descărcate, imprimate și afișate în clasă. Prima planșă pentru înmulțire prezintă semnificația acestei operații ca adunare repetată de termeni egali. Pe a doua planșă apar evidențiate denumirile numerelor care se înmulțesc și a rezultatului operației de înmulțire. Pentru a asocia mai ușor denumirile cu numerele din exemplu, am utilizat aceleași culori pentru cuvinte și numere. Pentru  împărțire sunt trei planșe. Una descrie operația de împărțire, în timp ce celelalte două explică semnificația deîmpărțitului și a împărțitorului.

Operația de înmulțire (1):

Factorii, știe oricine,
Sunt numere la înmulțire.
Semnul X (ori) îl folosești
Și produsul îl găsești.

Operația de înmulțire (2):

Înmulțirea ca s-o înveți
Pe-al doilea factori îl repeți
De câte ori primul ți-arată
Și produsul vine-ndată!

Operația de împărțire:

Vrei să faci o împărțire?
Deîmpărțitul primul vine,
Împărțitorul îl urmează,
Acum câtul calculează!

Deîmpărțitul

Primul sunt și cel mai mare,
Mă împart la fiecare.
Dacă vrei să mă găsești,
Înmulțire folosești!

Împărțitorul

Împărțitor mă numesc,
Cu deîmpărțitul mă înfrățesc,
Mă cuprind în el cât pot
Și-l împart pe tot, pe tot.
Dacă vrei să mă găsești,
Împărțire folosești!

Imaginile pot fi imprimate și la dimensiuni mai mici și lipite în caietele copiilor.

Dacă vă plac aceste planșe și le considerați utile, ele pot fi descărcate la dimensiune mare cu un click pe link-ul de mai jos:

Tot din această categorie fac parte și planșele de mai jos. Ele sunt asemănătoare ca design celor pentru adunare și scădere utilizate în clasa I. De asemenea, cele pentru proba celor patru operații matematice, precum și cele pentru proprietățile adunării și înmulțirii sunt realizate pe același model. Toate acestea pot fi descărcate din categoria ”Planșe”.

Acestea sunt planșele pentru operațiile de înmulțire și împărțire – terminologia matematică specifică. Va recomand descărcarea arhivei de mai jos în care planșele au o rezoluție bună pentru imprimare:

8 Comentarii

 1. Dragă Laura, îmi plac materialele tale. Sunt îngrijite, nu prea încărcate, realizate în culori plăcute. Pe unele dintre ele le-am descărcat și le voi folosi. Îți mulțumesc foarte mult!
  Aș vrea însă să-ți spun ce confuzie am făcut în primele secunde în care am citit planșa „Înmulțire 1” și m-am gândit că, dacă eu, ca om mare, am făcut-o, e posibil să o facă și copiii. „Înmulțirea ca s-o înveți/ Factorul 2 să îl repeți”. Întâmplător, unul dintre factorii din model este chiar 2 și nu este cel care se repetă. Mi-am dat seama, apoi, că „factorul 2” este, de fapt, „factorul al doilea”, dar m-am gândit că, pentru a înlătura orice confuzie, s-ar putea scrie „doi” cu litere sau s-ar putea pune în model alt număr în locul lui 2. Iartă-mă dacă îndrăznesc prea mult făcând această observație! Sper să nu te superi!
  Cu drag, Ella

 2. Am apreciat sfatul si am inlocuit „factorul 2” cu „al doilea factor il repeti” ca sa evitam orice confuzie. Sper ca este mai bine asa. Multumesc mult!

 3. Buna, Laura!
  Frumoasa, interesanta si atractiva este prezentarea operatiilor de inmultire si impartire! (plansele insotite de poezioare) FELICITARI! As dori sa le descarc si eu…cat costa?

  Toate cele bune!

 4. Cu mare drag le vor folosi si elevii mei din clasa a II-a! Multumim! Voi urmari cu interes tot ce vei posta in continuare.
  Mult succes in noul an scolar!

 5. Bună, Laura!
  Am descărcat aceste planșe (cele cu poezioare). Eu doresc să le printez format A3. Oare se poate sau își vor pierde din claritate? Mă poți ajuta cu un sfat?
  Toate cele bune!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *