Clasa pregătitoare Momente speciale

De la grădiniță la școală

Urmează o serie de materiale pentru primele zile de școală în clasa pregătitoare, materiale pe care le-am inclus în categoria „De la grădiniță la școală”. Este vorba despre câteva fișe de lucru care pot fi utilizate în primele două săptămâni de școală. Scopul lor este de a-i cunoaște pe micii școlari și de a realiza o evaluare inițială la început de drum.

Fișa prezentată în acest articol a fost pregătită pentru prima zi/ a doua zi de școală.

De la grădiniță la școală

La fiecare serie nouă de copii, fie că a fost vorba de clasa I mai demult sau de clasa pregătitoare acum, printre primele activități s-a numărat și această activitate de cunoaștere a copiilor. Fiecare copil a primit o coală A4 pe care a fost îndemnat să scrie literele pe care le cunoaște, numerele, cuvinte, propoziții și să realizeze un desen. În acest fel, pot să observ cine știe să scrie, ce anume știu copiii să scrie, cum sunt scrise literele și numerele. Așa cum știm, desenul poate oferi foarte multe informații prin felul în care copilul tratează suprafața albă a colii, alegerea formelor și a culorilor, realizarea gestului grafic, încadrarea elementelor în spațiul dat. De asemenea, putem observa care sunt interesele copiilor și cum se raportează la persoanele și obiectele din jurul lor.

Fișa pentru prima zi de școală

De această dată, am pregătit o fișă specială pentru această ocazie. Fișa va fi imprimată față-verso, color sau alb-negru. Prima pagină este decorată cu cifre, litere, steluțe (simbolul clasei noastre) și imagini cu rechizite școlare. Observarea acestor imagini poate da startul unei discuții despre școală, urmând ca elevii să completeze fișa. În partea de sus a acesteia, cei care știu să își scrie numele vor completa enunțul ”Sunt….și voi străluci în clasa pregătitoare.” Dacă nu știu, acest lucru va fi făcut de către învățător.

Va fi consemnată și data pentru că această fișă va fi păstrată până la finalul clasei a IV-a și va fi dăruită în ultima zi de școală a ciclului primar, alături de fișele de acest fel realizate în clasele ce urmează, în prima zi de școală. Pentru copii va fi o amintire a primului an de școală, respectiv al celor care urmează și, prin comparație, o mărturie a dezvoltării lor pe parcursul primilor cinci ani de școală. Astfel, vor avea o imagine a trecerii lor de la grădiniță la școală, de la ciclul primar la ciclul gimnazial.

După completarea numelui și a datei, copiii sunt invitați să scrie în conturul steluței ceea ce știu, ce doresc. Pot să scrie litere, numere, cuvinte sau propoziții. Dacă nu pot să fac acest lucru, li se poate cere să realizeze un autoportret, spre exemplu.

Pe verso, copiii vor avea libertatea să deseneze ceea ce vor ei. Li se pot sugera anumite teme sau pot fi lăsați să lucreze liber.

În documentul pus la descărcare, fișa de lucru se află în două variante: alb-negru și color. Imaginile prezentate în variantă alb-negru vor fi colorate de către copii.