Cuvântul – parte de propoziție

Iată că a sosit momentul să facem cunoștință cu primele noțiuni de sintaxă și începem cu lecția introductivă ”Cuvântul – parte de propoziție”. Este o lecție pentru care am pregătit câteva materiale ce pot fi utilizate pentru transmiterea/însușirea de noi cunoștințe și pentru fixarea, consolidarea acestora. În arhiva de la finalul articolului veți găsi o…

Atenție la capcane! Un joc pentru recapitularea părților de vorbire

„Atenție la capcane!” este un joc prin intermediul căruia mi-am propus să recapitulăm părțile de vorbire învățate. Este o provocare adresată elevilor de clasa IV-a, în momentul în care aceștia au un bagaj de cunoștințe despre substantiv, adjectiv și acordul acestuia cu substantivul pe care îl determină, pronume, verb (inclusiv timpurile verbului).Pretextul jocului este misiunea…

Delta Dunării. Proiect

Continuăm lecțiile de acasă cu realizarea unui proiect cu titlul Delta Dunării. Am ales această temă pentru că despre Delta Dunării am început să vorbim la școală în ultima lecție de Geografie. În plus, manualul de Limba și literatura română, la lecția despre realizarea unui proiect, vine exact cu acest subiect. Varianta de a lucra…

”Habarnam devine pictor”, după Nikolai Nosov

Pentru că zilele acestea învățăm acasă, materialele pe care le voi posta vor fi astfel realizate încât să poată fi lucrate de copii fără sprijinul direct al profesorului. Poate mai mult ca niciodată copiii exersează acum competența de a învăța să înveți, autonomia, responsabilitatea și implicarea în propriul proces de învățare. Încep seria acestor materiale…

”Charlie și fabrica de ciocolată”, de Roald Dahl

Pentru textul ”Charlie și fabrica de ciocolată”, de Roald Dahl, am conceput, așa cum era de așteptat, o fișă de lucru ale cărei sarcini de lucru se desfășoară pe imaginea unei …ciocolate. Exercițiile propuse au avut rolul de a-i ajuta pe copii să aprofundeze conținutul textului literar. În cele ce urmează voi descrie pe scurt…

Jocuri cu verbe

Cu verbul am făcut deja cunoștință în clasa a III-a, așadar, în primele lecții dedicate acestei părți de vorbire, ne-am reamintit ce exprimă verbul, am identificat verbe, am indicat numărul acestora. Am trecut apoi la exerciții pentru intuirea persoanei, respectiv a timpului verbelor. În cele ce urmează voi descrie câteva jocuri cu verbe cu ajutorul…

„Scrisoarea III”, Mihai Eminescu

Ca în fiecare an, de Ziua Culturii Naționale, una dintre activitățile desfășurate va fi explorarea unui text din lirica eminesciană. Dacă anul trecut am abordat poezia ”Revedere”, anul acesta, în clasa a IV-a, ne vom opri la câteva fragmente din ”Scrisoarea III”. Alegerea nu a fost întâmplătoare. Va fi o ocazie de a aduce în…

Planul dezvoltat de idei și povestirea textului

Planul dezvoltat de idei a reprezentat elementul de noutate în unitatea de învățare pe care am parcurs-o la Limba și literatura română în ultima perioadă. Alcătuirea planului simplu de idei pe baza căruia am învățat să formulăm ideile secundare ale fiecărui fragment al unui text este o activitate cu care ne-am deprins încă din clasa…

Scriem corect cuvintele „săi” și „să-i”

Materialele prezentate în cele ce urmează au fost utilizate într-o lecție în care am învățat să scriem corect cuvintele „săi” și „să-i”. Le voi descrie mai jos și pot fi descărcate din arhiva de la finalul articolului. Aceasta conține o fișă de lipit în caiet și o prezentare powerpoint cu exerciții. Împreună cu planșa care…

Receptarea mesajului scris. Harta textului

Materialul pe care îl voi prezenta în cele ce urmează a fost utilizat în această săptămână la Limba și literatura română pentru receptarea mesajului scris, altfel spus pentru înțelegerea și aprofundarea conținutului textului literar. Este vorba despre o hartă a textului pe care o puteți descărca de la finalul articolului, în format editabil (word). Receptarea…

Jocul substantivelor

Jocul substantivelor nu e chiar un joc, ci, mai degrabă, modalitatea pe care am ales-o pentru reactualizarea substantivului în clasa a IV-a. Anul trecut am învățat să recunoaștem această parte de vorbire pornind de la definiția sa sau prin alte moduri (numărare, însoțirea substantivului de cuvinte precum acest/aceasta, toți/toate). Am învățat despre felul, numărul și…

Lego și ortografie

La prima vedere, între piesele Lego și ortografie nu pare să existe vreo legătură. Și totuși, la ora de Limba și literatura română ne-am jucat cu aceste piese și am mai învățat câte ceva despre scrierea corectă a unor cuvinte. Demult, am văzut această idee folosită în cazul verbelor în limba engleză și m-am gândit…

Elemente de înțelegere a textului literar. ”Povestea fără sfârșit”, după Michael Ende

Manualul de Limba și literatura română (clasa a IV-a, editura Intuitext) ne propune un fragment din ”Povestea fără sfârșit” după Michael Ende. În primele ore ne vom concentra pe acele elemente de înțelegere a textului, pe exersarea deprinderilor de citit, de exprimare orală și scrisă. Vom discuta apoi despre elementele componente ale unei cărți și…

Cum scriem corect?

Suntem în perioada de recapitulare a cunoștințelor dobândite în anul școlar anterior și una dintre lecțiile de limba și literatura română va pune accentul pe ortografie. Am conceput două activități prin intermediul cărora ne vom reaminti cum scriem corect anumite cuvinte, în special cele care impun utilizarea cratimei. Ne vom juca la modul cel mai…

Din vacanța mare…la școală

A început școala, dar gândul tuturor este încă la vacanța mare. Multe lucruri sunt de povestit, de aceea, în fiecare an, o activitate este dedicată împărtășirii experiențelor din vacanța de vară. Astfel, facem mai ușoară trecerea către noul an școlar. Chiar prima lecție din manualul de limba și literatura română aduce în discuție vacanța mare.…