Clasa a patra Matematică pentru clasa a patra

Adunarea și scăderea numerelor naturale în concentrul 0-1000000

Lecțiile noastre continuă la matematică cu adunarea și scăderea în concentrul 0-1000000. Astăzi am exersat adunarea fără trecere peste ordin. Ne-am concentrat atenția asupra terminologiei specifice și am adus în discuție proprietățile adunării. Lecția următoare va fi dedicată scăderii numerelor de la 0 la 1000000, fără trecere peste ordin.
Pentru aceste două lecții am pregătit câte o fișă de lucru. Modul în care ele pot fi utilizate în lecție va fi descris în cele ce urmează.

Adunarea și scăderea numerelor naturale în concentrul 0-1000000, fără trecere peste ordin

Adunarea. Terminologie matematică. Proprietăți.

Pentru că lecția nu aduce în discuție foarte multe noutăți, mi-am propus să pornesc de la ceea ce copiii cunosc deja referitor la terminologia matematică specifică și la proprietățile adunării. Deprinderile de calcul sunt formate, până în acest moment copiii fiind capabili să adune numere pană la 10000.

Adunare-și-scădere-fără-trecere

Pentru această lecție am folosit din documentul atașat la finalul articolului fișa pentru adunare. Am scris la tablă, cu culori diferite, două numere a căror însumare nu necesită trecere peste ordin. Le-am cerut copiilor să compună cu acestea exerciții/probleme utilizând cuvintele și expresiile matematice scrise în partea stângă a fișei. Ne-am reamintit astfel terminologia matematică specifică adunării și am făcut pasul următor spre proprietățile acestei operații.
Cele trei casete din partea dreaptă a fișei au fost rezervate acestor proprietăți. Înainte de a trece la utilizarea lor în calcule am decupat cele trei casete mergând cu foarfeca orizontal, pe cele două linii interioare, până la spațiul în care scrie ”Adunarea”. În acest fel, sub casetele semidecupate putem scrie pe caiet alte informații. Am lipit fișa pe caiet.

Am arătat că adunarea este comutativă folosind cele două numere scrise la tablă. Calculele au fost scrise pe caiet, în dreptul primei casete (pe caietul studențesc este spațiu suficient). Pe fișă, am scris pe primul dreptunghi această proprietate, iar dedesubt, pe caiet, am explicat într-un enunț ce presupune ea.
În mod asemănător am procedat și pentru celelalte două proprietăți. Pentru a demonstra asociativitatea adunării am scris pe tablă un al treilea număr. Notându-l și pe 0 am arătat că este element neutru, adunându-l cu fiecare dintre cele trei numere scrise la tablă.

Scăderea. Vocabular matematic. Exerciții și probleme

În cazul scăderii m-am gândit să parcurgem drumul invers. Adică, vom porni de la exerciții date, scrise pe a doua fișă din document, și vom descoperi cuvintele și expresiile matematice specifice operației de scădere. Rezolvând fiecare problemă, vom exersa și scăderea fără trecere peste ordin.

Fișa de care vorbesc este realizată pe imaginea unei bărcuțe. Rezolvarea exercițiilor propuse se va face pe caiet. Pe pânza bărcii vom scrie cuvintele/expresiile descoperite atunci când am descifrat problemele date.