Clasa a treia Limba și literatura română clasa a treia

Exerciții de despărțire în silabe la capăt de rând

La clasa a III-a, programa de Limba și literatura română prevede formarea competenței de aplicare a regulilor de despărțire în silabe la capăt de rând. Pentru inspirație, un alt material pe această temă se găsește pe site aici.
În cadrul proiectului CRED, în anul 2021, am creat o resursă educațională deschisă ce conține exerciții de despărțire în silabe la capăt de rând. Resursa a fost realizată pe platforma Livresq și este diponibilă pe digital.educred.ro, la secțiunea Învățământ primar, Clasa a III-a, Limba și literatura română.

RED pe Livresq

Resursa amintită mai sus poate fi accesată aici . Poate fi utilizată ca suport într-o activitate de învățare ce urmărește însușirea și aplicarea de către elevi a regulilor privind despărțirea cuvintelor în silabe la capăt de rând. Activitatea de învățare se desfășoară individual și în perechi. Durata aproximativă de rezolvare a sarcinilor este de 20 de minute.

În crearea ei am utilizat un video ce prezintă regulile despărțirii în silabe la capăt de rând, însoțite de exemple, imagini din domeniul public și un exercițiu tip chestionar, cu răspunsuri multiple.

Exerciții de despărțire în silabe

Cu despărțirea în silabe a cuvintelor copiii sunt familiarizați încă de la clasa pregătitoare (mai bine zis din învățământul preșcolar). Cu toate acestea, lecția noastră va debuta cu câteva astfel de exerciții. Este vorba despre primele trei sarcini de lucru de pe fișa care poate fi descărcată de la finalul articolului.

Primul exercițiu constă în despărțirea în silabe a cuvintelor date, iar al doilea este un joc de formare de cuvintele din silabele scrise pe piesele de puzzle. Tot pe piese de puzzle, la ultimul exercițiu, copiii vor identifica cuvintele despărțite corect în silabe.

Despărțirea în silabe la capăt de rând

Începând cu pagina a doua a fișei vom lucra exerciții de despărțire în silabe la capăt de rând. Video-ul utilizat în crearea resursei amintite mai sus poate fi un bun punct de plecare pentru a face cunoștință cu regula ce se aplică în despărțirea în silabe la capăt de rând.

Exercițiile de pe fișă sunt cele care se regăsesc și în Livresq. Astfel, se poate opta pentru varianta scrisă a exercițiilor. Sau, în timp ce RED-ul rulează în clasă, copiii pot lucra individual exercițiile, iar verificarea se va face cu ajutorul materialului digital.

Avem aici exerciții de alegere a variantei/variantelor corecte de răspuns. Chiar dacă par asemănătoare, în construcția lor am avut ca grijă ca situațiile de exersare să fie diferite.

Cum despart cuvintele în silabe la capăt de rând?

Ultimul exercițiu al fișei, dar și al RED-ului, este unul de transcriere. Este cea mai bună ocazie de a demonstra cunoașterea regulii prin aplicarea ei chiar în scrierea cuvintelor pe spațiul de scris.

Aparte de sarcinile enumerate mai sus, pe pagina a patra a documentului am creat un scurt exercițiu de fixare sau de evaluare la finalul lecției. Copiii vor trebui să enunțe regula folosind propriile cuvinte. În felul acesta se va reține mai ușor. Bineînțeles că acest mic material poate fi utilizat și la începutul sau pe parcursul lecției.