Clasa pregătitoare Dezvoltare personală CP

Despre igienă

Astăzi, am discutat din nou despre igienă. Activitatea prezentată în cele ce urmează a fost concepută pornind de la tema și exercițiile propuse în Caietul de creație 1, caietul de exerciții grafice, respectiv CD-ul aferent de la Editura Edu (Cine sunt eu? – pagina 10). Alături de Ruța, periuța de dinți, ne-am reamintit care sunt obiectele de igienă și care este rolul lor. Bineînțeles că am readus în discuție regulile pe care ne străduim să le respectăm în această perioadă. Pe lângă auxiliarul amintit am folosit prezentarea powerpoint de la finalul acestui articol.

A fost o activitate integrată în care am avut în vedere competențe, conținuturi și activități din mai multe discipline:
-Comunicare în limba română: memorizare, formulare de răspunsuri la întrebări, dar și la ghicitorile propuse, formulare de propoziții, joc de rol, despărțirea cuvintelor în silabe, identificarea sunetului inițial/final, exerciții grafice;
-Matematică și explorarea mediului: localizarea obiectelor, orientare spațială;
-Dezvoltare personală: igiena personală, obiecte de igienă, reguli penrtu păstrarea sănătății;
-Muzică și mișcare: audiție muzicală;
-Arte vizuale și ablități practice: colorarea unor imagini.
Scenariul didactic poate fi aplicat și în cazul în care auxiliarele clasei sunt de la altă editură. Prezentarea powerpoint poate fi un suport pentru desfășurarea unei activități despre igienă.

Despre igienă. Prezentarea powerpoint

Prezentarea powerpoint conține 16 slide-uri. Găsim aici un link către un cântecel despre obiectele de igienă, poezia propusă pentru memorizare, ghicitori despre obiectele de igienă. Acestea din urmă, create cu câțiva ani în urmă, se regăsesc pe site într-o altă prezentare powerpoint, aici. De asemenea, pe un slide am introdus o imagine ce poate fi suport pentru o convorbire despre igienă.

despre igienă

Am introdus și imagini cu obiectele de igienă, precum și imagini cu regulile de menținere a sănătății în acest context în care trebuie să ne protejăm de infectarea cu COVID. Prezentarea powerpoint are avantajul de a putea fi folosită și în cazul în care învățarea este de tip hibrid.

Un posibil scenariu didactic

Voi prezenta în cele ce urmează un posibil scenariu didactic pentru această activitate despre igienă. Este o înlănțuire de activități de învățare cu resurse care alternează și conținuturi specifice disciplinelor enumerate mai sus.
Lecția noastră a debutat cu un moment de captare a atenției pentru care am ales un cântecel despre obiectele de igienă. Este vorba despre cântecul ”Prietenii mei”, interpretat de TraLaLa, cântec care se găsește pe canalul You Tube (link-ul este în al doilea slide al PPT-ului). O discuție despre conținutul cântecului poate face trecerea către următorul moment al activității, prezentat pe al treilea slide.

Avem aici patru imagini cu copii care se spală, imagini pe baza cărora le-am cerut copiilor să alcătuiască propoziții. Discuția s-a mutat apoi către experiențele personale ale copiilor, moment în care fiecare a vorbit despre igiena proprie. S-a creat astfel o punte către momentul de memorizare.
Am ales poezia ”Dimineața” (cea din vechiul abecedar). Este scurtă, iar versurile sunt ușor de reținut.

Aventura continuă…

A sosit momentul să o introducem în scenă și pe Ruța, periuța de dinți, personajul prezentat pe CD și în auxiliar. Prietenii acesteia sunt toate obiectele de igienă, obiecte pe care le-am prezentat în imaginile color de pe slide-ul 5. După identificarea fiecărui obiect, am trecut la despărțirea cuvintelor în silabe. De asemenea, le-am cerut copiilor să precizeze sunetul inițial și sunetul final pentru fiecare cuvânt adus în discuție.

Am lăsat deoparte prezentarea powerpoint și am trecut la caietul de creație. Aici, sarcina copiilor a fost de a recunoaște obiectele de igienă și de a spune care este rolul fiecăruia dintre ele. De asemenea, li s-a cerut să spună fiecăruia câte un lucru care să îl bucure și să coloreze obiectele ale căror denumiri încep cu sunetul p.
Am introdus și un moment de conexiune inversă cu ajutorul ghicitorilor prezentate pe următoarele slide-uri ale prezentării powerpoint. Fiecare răspuns vine sub forma unei imagini.

Iată-ne ajunși și la momentul dedicat matematicii, alături de Steluța curioasă și folosind caietul de exerciții grafice. În acest caiet, la pagina 6, avem o imagine cu obiectele de igienă din baie. În lipsa auxiliarului se poate folosi imaginea de pe slide-ul 13. Primul exercițiu constă în colorarea obiectelor de igienă și în identificarea intrușilor. Odată ce am stabilit care sunt obiectele de igienă, am invitat-o pe Steluța curioasă să ne adreseze întrebările ei. Acestea au fost formulate în așa fel încât să îi pună pe copii în situația de a preciza poziția obiectelor, forma sau culoarea lor.

Următoarele două sarcini de lucru constau în trasarea unor linii orizonale conform cerinței date și continuarea unor șiruri respectând regula, respectiv crearea de către copii a unui astfel de șir.
Prezentarea powerpoint se încheie cu slide-urile pe care am introdus regulile pe care trebuie să le respectăm pentru a preveni infectarea cu virsul COVID, reguli pe care le avem afișate și în clasă și care se găsesc aici. La finalul activității am reluat cântecelul și ne-am jucat joculețul de pe CD.