Jocul numerelor

Jocul numerelor pe care îl voi prezenta în continuare este, la origine, un joc de spargere a gheții. Sub forma acesta l-am vizionat pe canalul You Tube. Era prezentat drept un exercițiu util pentru adulți la începutul unei activități, sedințe sau întâlniri. Desigur, el poate fi aplicat în același scop și în clasă căci este…

Exerciții de analiză și sinteză fonetică

La Comunicare în limba română, primele trei săptămâni de școală înseamnă atât reactualizarea achizițiilor dobândite în clasa pregătitoare, cât și perioada preabecedară. Altfel spus, pregătim terenul pentru citit – scris. În această perioadă vom face multe exerciții de analiză și sinteză fonetică. Dezvoltarea auzului fonematic este extrem de importantă pentru formarea deprinderilor de citit-scris. Vom…

Ne reamintim alfabetul

Una dintre activitățile de la început de an, în perioada de recapitulare a cunoștințelor dobândite în clasa pregătitoare, va avea ca temă literele învățate. Fișa de lucru de mai jos, ce poate fi descărcată de la finalul articolului, ne va ajuta să ne reamintim alfabetul. Este o fișă colorată, cu câte un spațiu pentru fiecare…

Numerele de la 0 la 31

Fișa de lucru pe care o voi prezenta aici cuprinde exerciții de numerație pentru clasa pregătitoare. Mai exact, este vorba despre numerele de la 0 la 31: recunoaștere, formare, citire, scriere, comparare și ordonare. Am utilizat această fișă ca instrument în evaluarea finală. La fel de bine ea poate fi folosită la începutul clasei I,…

Am învățat literele alfabetului

Suntem aproape de finalul anului școlar și, în sfârșit, ne putem lăuda că am învățat literele alfabetului. Am pregătit două fișe de lucru care pot fi folosite și ca scurte teste de evaluare finală.Le veți găsi accesând link-ul de la finalul articolului. Deoarece am dorit ca elevii să le poată lucra în mod independent, sarcinile…

Exersăm litera Â

Cu această fișă ne propunem să exersăm litera Â. Mai facem astfel un pas înainte către finalizarea alfabetului. Materialul poate fi utilizat atât într-o lecție de predare, cât și pentru consolidarea cunoștințelor. Exersăm litera  prin intermediul unor exerciții care pun, în mare parte, accentul pe diferențierea literelor Â-Î, dat fiind faptul că sunetul aferent…

Fișa literei X

Iată-ne ajunși și la momentul în care vom rezolva fișa literei X. De data aceasta, fișa are o temă strâns legată de cea pe care am abordat-o în lecția de Matematică și explorarea mediului. Vorbim de o aventură extraterestră având ca protagonist pe Max-31, un extraterestru haios, dornic de a învăța limba noastră și …figurile…

Ne jucăm cu figurile geometrice

Zilele acestea am învățat la Matematică și explorarea mediului despre figuri geometrice. De fapt, am reactualizat și consolidat cunoștințele pe care copiii le dețineau deja. Le-am propus, printre altele, câteva activități în care să ne jucăm cu figurile geometrice, având ca pretext chiar o aventură extraterestră. De ce o aventură extraterestră? Ideea se leagă de…

Adunarea și scăderea cu trecere peste ordin

Cu numerele naturale de la 0 la 31 vom exersa și adunarea și scăderea cu trecere peste ordin, prin adăugarea /extragerea a 1-5 elemente dintr-o mulţime dată. În acest scop am conceput câteva fișe de lucru. Ele pot fi descărcate accesând link-ul de la finalul articolului. Fișele de lucru sunt color. Primele două propun exerciții…

Grija față de obiectele personale

Am avut la Dezvoltare personală o lecție despre grija față de obiectele personale. Vă prezint în cele ceurmează câteva idei în jurul cărora am construit această lecție. Activitatea a fost preponderent orală, cu câteva obiecte pe care le-am introdus în anumite momente ale activității, dar am folosit și o fișă de lucru. Aceasta se poate…

Fișa literei J

La Comunicare în limba română urmează să facem cunoștință cu literele j și J, în cadrul unității tematice ”Jocuri și jucării”. Fișa literei J este unul dintre materialele pe care îl vom folosi în lecțiile noastre. Fișa poate fi descărcată accesând link-ul de la finalul articolului. Documentul cuprinde fișa literei J în variantă color și…

Provocări matematice

Lecția noastră cu provocări matematice vine în continuarea activităților prezentate în acest articol. Este vorba despre prima zi de școală după vacanța de primăvară, așadar vom începe cu o recapitulare a ceea ce am învățat în ultimele două săptămâni de școală. Mai exact, ne vom reaminti numerele de la 10 la 20 și adunarea cu…

Din vacanța de primăvară la școală

După o lună de zile ne întoarcem din vacanța de primăvară la școală și nu vom începe săptămâna cu o nouă literă, ci cu o scurtă recapitulare a ceea ce am învățat înainte de vacanță. Tema primei zile de școală va fi, așadar, vacanța de primăvară, pretext pentru activitățile noastre de comunicare orală și scrisă,…

Ne jucăm cu numerele de la 20 la 31

Ne jucăm cu numerele de la 20 la 31 folosind și materialul pe care îl voi prezenta în cele ce urmează. Este vorba despre scurte fișe de lucru, câte una pentru fiecare număr. În anii anteriori, pentru numerele până la 1000, apoi pentru cele până la 10000, am desfășurat pe parcursul mai multor ore activitatea…

Numerele de la 20 la 31. Aplicații

Pentru numerele de la 20 la 31 am pregătit mai multe materiale ce pot fi folosite pe parcursul mai multor lecții. În acest articol vorbim despre o prezentare powerpoint însoțită de o fișă de lucru cu diverse exerciții. Pe aceeași temă, găsiți pe site un alt material care conține câte o fișă pentru fiecare dintre…

Fișa literei H

O nouă săptămână ne va aduce, bineînțeles, o literă nouă. Ca de obicei, am pregătit câteva materiale în completarea activităților propuse în auxiliarul nostru. Unul dintre acestea este fișa literei H. Avem câteva exerciții pentru familiarizarea elevilor cu sunetul ”h” și cu literele de tipar h și H.Fișa literei H poate fi descărcată accesând link-ul…