Clasa pregătitoare Comunicare în limba română CP

Fișa literei H

O nouă săptămână ne va aduce, bineînțeles, o literă nouă. Ca de obicei, am pregătit câteva materiale în completarea activităților propuse în auxiliarul nostru. Unul dintre acestea este fișa literei H. Avem câteva exerciții pentru familiarizarea elevilor cu sunetul ”h” și cu literele de tipar h și H.
Fișa literei H poate fi descărcată accesând link-ul de la finalul articolului. În documentul pus la descărcare veți găsi, de asemenea, o fișă pentru trasarea literei H pe contur punctat.

Personajul care ne va însoți în aventura literei H este un hipopotam simpatic, pe care l-am numit Hip-Hop. Un scurt text despre acesta se află la finalul fișei de lucru pentru litera H. Pornind de la acest suport, se pot crea și alte sarcini de lucru. Voi enumera câteva idei în cele ce urmează.

Fișa literei H. Prima parte

În prima parte a fișei, adică exercițiile plasate în partea stângă a acesteia, avem trei sarcini de lucru.

Pornim de la imaginea hărții pentru despărțirea cuvântului în silabe și pentru identificarea sunetului ”h”. Copiii vor pronunța sunetul și vom găsi și alte cuvinte care îl conțin. Pentru fiecare dintre ele se va parcurge drumul analizei și sintezei fonetice.

fișa literei H
Fișa literei H

Pasul următor îl constituie familiarizarea cu cele două litere de tipar: elemente componente, asemănări și deosebiri cu alte litere învățate. Ca să fim siguri că literele h și H nu vor fi confundate cu alte litere, vom rezolva exercițiul notat cu 1 pe fișă. Aici, din mulțimea de litere oferite, copiii vor încercui doar literele h și H.

Suntem pregătiți pentru scrierea literei H. Putem fi și mai siguri pe noi dacă, înainte de a lucra pe cele trei spații de scris, ne antrenăm mânuțele pe fișa a doua a documentului unde H are conturul punctat. În acest fel facem cunoștință cu hipopotamul Hip-Hop.

Ultimul exercițiu al acestei secțiuni constă în identificarea sunetului ”h” în cuvintele corespunzătoare imaginilor date și colorarea bulinei corespunzătoare.

Fișa literei H. A doua parte

Fișa literei H continuă în partea dreaptă cu alte trei exerciții. Paleta de cuvinte cu ”h” nu este foarte generoasă, de aceea am preferat un text și doar două exerciții pentru litere, silabe, cuvinte.

Exercițiul cu numărul 4 este unul în care se dau câteva cuvinte scrise cu literele învățate. Fiecare cuvânt are o literă colorată. Prin înlocuirea acesteia cu H se vor obține cuvinte noi pe care copiii le vor scrie în casetele date.

fișa literei H
Litera H

Următorul exercițiu constă în completarea silabelor date cu alte silabe pentru a obține cuvinte. Spre exemplu, prin completare, putem găsi următoarele cuvinte: halat/hamac, hotar/horă, haină/haiduc, harnic/hartă și, bineînțeles, hipopotam. Acest cuvânt din urmă ne va conduce către textul ”Hipopotamul harnic” de la exercițiul 6.

A sosit momentul să facem cunoștință cu Hip-Hop, un hipopotam simpatic, după cum se vede din imagine. În funcție de abilitățile de citit ale elevilor, textul poate fi descifrat de către ei sau citit de către învățător. Exercițiul le cere copiilor să identifice și să transcrie din text 10 din cele 11 cuvinte care conțin literele h/H.

În plus, în funcție de timpul avut la dispoziție pot fi realizate și alte activități de învățare. Pot fi adresate întrebări pentru verificarea înțelegerii conținutului textului. Li se poate cere copiilor să încercuiască literele h/H.

Fiecare cuvânt care are h sau H va fi despărțit în silabe. Aceste cuvinte pot fi integrate în enunțuri proprii. Poate fi organizat un joc ce are la bază formulare de întrebări și răspunsuri pornind de la informațiile din text. Iar lista poate continua, cu siguranță.