Am discutat în lecțiile anterioare despre cicluri de viață la plante și la insecte pe baza unor materiale pe care le-am creat în acest scop. Urmează o lecție despre cicluri de viață la pești și amfibieni și am păstrat modelul materialelor din celelalte lecții. Copiii s-au familiarizat deja cu modul de lucru pe ele, prin urmare acum le este la îndemână să utilizeze elementele prezentate. Pe lângă aceste fișe am folosit și alte materiale (manualul digital, imagini etc.)
În cele ce urmează voi prezenta cele două materiale pentru lecția despre cicluri de viață la pești și amfibieni. Ele pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului.
Ciclul de viață la pești
Am realizat câte o fișă pentru fiecare dintre cele două grupe de viețuitoare și am început cu peștii.
În partea centrală se află două rubrici cu informațiile lecției. Este o sinteză a conținutului prezentat, ideile pe care copiii trebuie să le rețină la final. Sarcina elevilor constă în completarea enunțurilor lacunare/casetelor cu informațiile corespunzătoare. Acestea sunt cuvintele-cheie ale lecției care se regăsesc, bineînțeles, pe lupa din partea stângă a fișei.
Lupa aceasta a devenit deja un laitmotiv al fișelor din unitatea de învățare despre cicluri de viață. Pentru că unele cuvinte au mai fost întâlnite în lecțiile anterioare, prezența lor ne-a dat ocazia de a ne reaminti ceea ce am învățat și de a face conexiuni între cunoștințe. Am descoperit astfel și cuvintele noi ale lecției, ceea ce le-a trezit copiilor interesul.
În partea dreaptă, avem o curiozitate din lumea peștilor și o imagine cu aceștia.
Ciclul de viață la amfibieni
Fișa pentru amfibieni are același format, dar este un pic mai bogată în informații datorită specificului ciclului de viață al acestor viețuitoare.
Observăm aceeași lupă, dar mai multe cuvinte. Nu lipsesc nici enunțurile lacunare care sunt completate de o întrebare al cărei răspuns aduce noi informații. Aducem în discuție noțiunea de metamorfoză, iar în casete copiii vor completa stadiile de dezvoltare ale unei broaște.
Din fericire, am găsit o imagine care prezintă ciclul de viață al unei broaște, imagine care se află în partea dreaptă a fișei.
Cicluri de viață la pești și amfibieni
Ca și până acum, fișele au câte trei secțiuni. Astfel, ele pot fi lipite în caiet fără grija că nu încap în pagina acestuia. Părțile laterale se pliază spre interior, lipiciul aplicându-se doar pe partea centrală. De asemenea, se pot lipi cu totul căci se încadrează bine în pagina unui caiet de biologie.