Clasa pregătitoare Comunicare în limba română CP

Din vacanța de primăvară la școală

După o lună de zile ne întoarcem din vacanța de primăvară la școală și nu vom începe săptămâna cu o nouă literă, ci cu o scurtă recapitulare a ceea ce am învățat înainte de vacanță. Tema primei zile de școală va fi, așadar, vacanța de primăvară, pretext pentru activitățile noastre de comunicare orală și scrisă, matematică, dezvoltare personală.

În cele ce urmează voi enumera câteva idei pentru lecția de Comunicare în limba română, presărată cu elemente de la disciplina Dezvoltare personală, iar la finalul articolului veți găsi materialele descrise aici.

Următorul articol va fi despre Matematică și explorarea mediului, activitățile fiind o prelungire firească a ceea ce am pregătit pentru Comunicare în limba română.

Din vacanța de primăvară la școală. Comunicare orală

Deși am ales să le prezint separat, activitățile de comunicare orală și cele de comunicare scrisă se întrepătrund pe parcursul lecției.

din vacanța de primăvară la școală
Vacanța de primăvară. Imaginea 1

Vom începe cu un moment de captare atenției prin intermediul unui joculeț de descifrare a unui mesaj codificat. Este vorba despre tema zilei – vacanța de primăvară. Pe tablă, vor fi afișate cele trei cuvinte sub forma unui cod format din numere, așa cum am prezentat în documentul de la finalul articolului. Sarcina copiilor va consta în asocierea fiecărui număr cu litera indicată. La final, vor descoperi tema zilei în jurul căreia au fost gândite toate celelalte activități de învățare.

Urmează momentul de rememorare a celor mai frumoase evenimente din vacanța de primăvară. Vom folosi în acest scop câteva imagini pe care le voi afișa la tablă. Și acestea se regăsesc în documentul atașat. Pornind de la acestea, copiii vor identifica imaginile care au legătură cu propria vacanță de primăvară și vor alcătui enunțuri. Bineînțeles că se poate renunța la aceste imagini sau, dimpotrivă, pot fi adăugate și altele.

Cuvintele care denumesc imaginile oferă un bun prilej pentru analiză și sinteză fonetică. Copiii vor despărți cuvintele în silabe, vor localiza anumite sunete, le vor asocia cu literele corespunzătoare.

Din vacanța de primăvară la școală. Metoda cadranelor

Pentru momentul de comunicare scrisă am ales metoda cadranelor. Fișa de lucru se află și ea în documentul de la finalul articolului și cuprinde cele patru cadrane însoțite de imaginile de care am amintit mai sus.

din vacanța de primăvară la școală
Vacanța de primăvară. Imaginea 2

Aceste imagini vor completa primul cadran al fișei. Copiii vor decupa și vor lipi doar acele imagini care au legătură cu vacanța lor de primăvară. Vor fi îndemnați să completeze cadranul cu desene care nu se regăsesc în imaginile date, dar care au avut o semnificație aparte pentru ei în această vacanță.

Al doilea cadran are spații de scris, ceea ce înseamnă că aici vor scrie litere, cuvinte și/sau propoziții scurte.

Oul din al treilea cadran va fi decorat continuând modelul dat pe fiecare rând, respectând atât semnele/formele date, cât și culorile lor.

Ultimul cadran este dedicat reprezentării prin desen a unui moment frumos din vacanța de primăvară.

Emoții de vacanță

Nu putem vorbi despre vacanța de primăvară fără a aduce în discuție emoțiile, sentimentele trăite în această perioadă. Imaginile celor patru iepurași vor fi materialul de sprijin pentru această activitate. Ele pot fi afișate la tablă sau în patru colțuri ale clasei.

Pe o bucată de hârtie fiecare copil își va scrie numele, apoi o va lipi lângă unul dintre cei patru iepurași, împărtășind colegilor motivul care a stat la baza alegerii lor.

Activitățile de mai sus pot fi completate de memorarea unor versuri, de ascultarea unor cântecele, de alte jocuri, de confecționarea unor obiecte etc.

Urmează activitatea matematică în cadrul căreia vom recapitula numerele de la 0 la 20 și operațiile învățate. Ideile și materialele pregătite se vor regăsi într-un nou articol.