Prima unitate de învățare la Științe ale naturii este, în manualul editurii CD PRESS, clasa a IV-a, despre cicluri de viață. Prima lecție, cea pentru care voi prezenta materialele de mai jos, vorbește despre cicluri de viață la plante.
Întrucât subiectul „plante” a mai fost tratat și în clasele anterioare, mi-am propus ca în această primă lecție să discutăm un pic și despre modul în care abordăm disciplina Științe ale naturii.
Despre plante
Am început lecția cu un scurt moment de rectualizare a cunoștințelor despre plante. Am învățat până acum ce sunt plantele, unde trăiesc și care sunt condițiile de mediu favorabile creșterii și dezvoltării lor. De asemenea, care sunt părțile componente ale unei plante și rolul lor, precum și comportamente de adaptare și apărare.
Acest moment s-a realizat frontal, răspunsurile copiilor fiind notate la tablă, într-un organizator grafic. Activitatea se poate desfășura și în echipe, urmată de prezentarea răspunsurilor fiecărei echipe, dar ocupă cam mult timp și avem și alte lucruri de abordat.
Cicluri de viață la plante
În documentul de la finalul articolului sunt două fișe de lucru. Ambele sunt realizate având ca suport textul de la rubrica ”Află!” din manualul CD PRESS, pagina 8. Nu am redat textul pe fișa de lucru, însă, dacă utilizați alt manual, îl puteți prezenta copiilor accesând site-ul manualedigitale.ro.
Așadar, în această lecție, copiii vor desprinde singuri ideile principale, citind textul și rezolvând sarcini de lucru care îi ajută la înțelegerea lui. Odată textul înțeles, învățarea nu va fi mecanică și nu va consta în memorarea unor informații copiate de la tablă. În plus, la toate acestea ar fi bine să se adauge și o activitate practică de investigație, astfel încât copiii să formuleze întrebări, să observe, să analizeze, să descrie, să compare, să comunice rezultatele.
Fișa de lucru cuprinde trei secțiuni. La final, ea va fi decupată și lipită în caiete (îndoim spre interior părțile laterale pentru a ocupa mai puțin spațiu).
Cicluri de viață la plante. Abordarea textului
Începem cu citirea textului din manual. Vor descoperi copiii acolo câteva noțiuni noi pe care trebuie să le punem sub lupă ca să le explicăm și să le înțelegem sensul. Acestea chiar sunt prezentate pe fișă pe o lupă și numerotate. În casetele alăturate elevii vor scrie explicații pentru acești termeni, explicații care se regăsesc în text. Spre exemplu, în text se spune clar că plantula este o plantă tânără.
Al doilea pas constă în a corela informațiile din text cu imaginea dată. Altfel spus, copiii vor nota în casetele de pe imagine etapele dezvoltării unei plante, iar în caseta din stânga vor completa enunțurile lacunare cu aceste informații. În caseta din dreapta sunt două enunțuri în care, pentru cuvintele subliniate, copiii trebuie să găsească sinonime. În alte texte chiar e posibil să le întâlnească (prielnice, germinează, matură), deci le va fi de folos cunoașterea sensului.
Ultima parte a fișei conține trei exerciții pe care le vom rezolva de la stânga la dreapta.
La primul dintre ele se cere stabilirea valorii de adevăr a unor enunțuri. Informațiile sunt tot din textul din manual. La fel și în cazul celui de-al doilea exercițiu. Răspunsurile sunt acolo, doar că e nevoie de citirea cu atenție a textului pentru a integra corect toate informațiile într-un răspuns.
Al treilea exercițiu se realizează pe caiet. Copiii au de realizat un organizator grafic în care să prezinte informațiile referitoare la ciclul de viață al unei plante. La finalizarea sarcinii, în perechi, vor discuta și își vor prezenta organizatorii realizați, explicând de ce au ales să îi realizeze în modul în care au făcut-o.
Cicluri de viață la plante. Aplicații
A doua fișă cuprinde 7 exerciții tot în legătură cu textul din manual. Rolul lor este de a aprofunda conținutul, dar și de a reflecta asupra modului în care au citit și au lucrat pe text.
Unele exerciții pot fi lucrate oral, altele pot fi date ca temă pentru acasă.