Clasa pregătitoare Matematică și explorarea mediului CP

Adunarea și scăderea cu trecere peste ordin

Cu numerele naturale de la 0 la 31 vom exersa și adunarea și scăderea cu trecere peste ordin, prin adăugarea /extragerea a 1-5 elemente dintr-o mulţime dată. În acest scop am conceput câteva fișe de lucru. Ele pot fi descărcate accesând link-ul de la finalul articolului.

Fișele de lucru sunt color. Primele două propun exerciții de adunare, respectiv de scădere. În celelalte două vom găsi exerciții combinate.

Adunarea și scăderea cu trecere peste ordin

Fișa de lucru 1 prezintă adunarea cu trecere peste ordin în trei situații. Primele patru adunări sunt cu numere formate doar din unități. Urmează adunări în care primul termen este format din zeci și unități, cifra zecilor fiind 1, iar al doilea termen este un număr format din unități. La ultimele patru adunări primul termen are cifra zecilor 2.

Fișa de lucru 2 cuprinde doar scăderi, și acestea găsindu-se în trei situații. Descăzutul va fi de fiecare dată un număr format din zeci și unități, pe rând, cifra zecilor fiind 1, 2, respectiv 3.

Atât la adunare, cât și la scădere al doilea număr este întotdeauna cel mult 5. Pentru fiecare operație există un desen ce va ajuta copiii să efectueze adunările și scăderile prin numărarea obiectelor.

Adunarea și scăderea cu trecere peste ordin. Fișa de lucru 3

A treia fișă de lucru cuprinde două exerciții. Primul dintre ele constă în numărarea cu pas dat ( ex. din 2 în 2, din 3 în 3), cu suport intuitiv (axa numerelor).

La al doilea exercițiu sarcina de lucru constă în efectuarea unor adunări, respectiv scăderi scrise pe steluțe. După rezolvare, copiii vor colora acele steluțe pe care rezultatul obținut este 20.

Fișa de lucru 4

Ultima fișă de lucru conține 3 exerciții. Primul dintre ele le cere copiilor să calculeze și apoi să unească operația cu rezultatul potrivit.

Aceeași sarcină de lucru este și la următorul exercițiu, doar că, de data aceasta, rezultatul corect va fi ales din cele trei variante date.

Exercițiul 3 ne provoacă să o ajutăm pe broscuță să parcurgă un traseu de la prima frunză de nufăr până la ultima, efectuând operațiile date, indicate pe săgeți. Rezultatele vor fi scrise pe frunzele de nufăr.