Clasa pregătitoare Comunicare în limba română CP

Fișa literei X

Iată-ne ajunși și la momentul în care vom rezolva fișa literei X. De data aceasta, fișa are o temă strâns legată de cea pe care am abordat-o în lecția de Matematică și explorarea mediului. Vorbim de o aventură extraterestră având ca protagonist pe Max-31, un extraterestru haios, dornic de a învăța limba noastră și …figurile geometrice.

Materialul folosit în lecția de matematică poate fi descărcat de aici. Așa cum am spus, fișa de lucru conține exerciții pentru identificarea formelor plane (pătrat, dreptunghi, cerc, triunghi). În articol se regăsesc mai multe detalii despre modul în care am aplicat-o la clasă.

Fișa literei X. Prima parte

Tipurile de exerciții sunt cele pe care le-am introdus și în fișele anterioare. Fișa literei X debutează cu prezentarea celor două litere – litera mare de tipar, respectiv cea mică. Între ele, la loc de cinste, este extraterestrul Max-31. El va lansa prima provocare, aceea de a colora, din mulțimea de litere date, doar cele două litere noi.

fișa literei X
Fișa literei X

După cum am observat, acestea nu pun probleme de recunoaștere sau de scriere. De aceea, al doilea exercițiu se va realiza cu ușurință. Exersarea literei mari se va face atât cu sprijin, pe contur punctat, cât și fără.

Mai dificilă pentru copii este pronunțarea sunetelor aferente literei X. Aici se impun mai multe exerciții orale. Cuvintele de la al treilea exercițiu pot constitui materialul lingvistic pentru exersarea pronunțării, pentru analiză și sinteză fonetică. Asta după ce, în prealabil, copiii au scris litera X și au descoperit cuvintele pe care urmează să le reprezinte prin desen. Verificăm astfel și citirea corectă și conștientă.

Fișa literei X. Partea a doua a fișei

Partea a doua a fișei conține cele trei sarcini de lucru din partea dreaptă. Începem cu un exercițiu de recunoaștere a formei corecte a unor cuvinte date. Sarcina copiilor constă în colorarea casetelor în care cuvintele sunt scrise corect.

fișa literei X
Litera X

Al doilea exercițiu este un mic joc de ordonare a unor litere pentru a obține cuvinte. M-am limitat la cuvinte scurte, din cel mult șase litere. Cuvintele descoperite vor fi scrise în casete.

Încheiem fișa cu un text în care am inserat câteva cuvinte cu X. Este un mesaj pe care extraterestrul nostru îl trimite prietenei sale. În funcție de nivelul abilităților de citit ale copiilor, textul poate fi citit de aceștia sau poate fi citit de către învățător. Copiii vor descoperi cuvintele care conțin litera X și vor transcrie, la alegere, câteva dintre ele

În documentul pus la descărcare se mai află un material. Este vorba despre fișele pentru exersarea literei X pe contur punctat, 6 bucăți pe o foaie.