Clasa pregătitoare Comunicare în limba română CP

Am învățat literele alfabetului

Suntem aproape de finalul anului școlar și, în sfârșit, ne putem lăuda că am învățat literele alfabetului. Am pregătit două fișe de lucru care pot fi folosite și ca scurte teste de evaluare finală.
Le veți găsi accesând link-ul de la finalul articolului. Deoarece am dorit ca elevii să le poată lucra în mod independent, sarcinile de lucru nu sunt numeroase.

Competențele specifice vizate sunt:
1.3. Identificarea sunetului iniţial şi/ sau final dintr-un cuvânt, a silabelor şi a cuvintelor din propoziţii rostite clar şi rar;
3.1. Recunoaşterea unor cuvinte uzuale, din universul apropiat, scrise cu litere mari şi mici de tipar;
4.1. Trasarea elementelor grafice şi a contururilor literelor, folosind resurse variate

Am învățat literele alfabetului și ne jucăm cu ele

Primul material conține 5 sarcini de lucru și se concentrează pe recunoașterea literelor alfabetului.

La primul exercițiu sunt date câteva litere mari și mici de tipar, sarcina copiilor fiind aceea de a le încercui pe cele din urmă.

am învățat literele alfabetului
Fișa 1

În continuare, avem un exercițiu de asociere a literei mari de tipar cu litera mică potrivită.
Exercițiul 3 le prezintă copiilor trei cuvinte. Pentru fiecare dintre ele se va colora litera ascoiată sunetului rostit de învățător. Am ales litera Ă pentru primul cuvânt, F pentru al doilea și C pentru al treilea.

Tot cu aceste cuvinte vom lucra și la exercițiul următor. Întrucât cuvintele nu au fost citite de către mine la exercițiul anterior, sarcina de a le citi le revine copiilor. Citirea corectă și conștientă va fi verificată în urma realizării desenelor potrivite de către copii.

Ultimul exercițiu aduce în atenția copiilor toate literele mari ale alfabetului. Copiii le vor selecta doar pe acelea care fac parte din prenumele lor. Fiecare literă apare doar o dată, chiar dacă în prenume ea poate să se repete. Tocmai de aceea, la final, copiii își vor nota prenumele în casetă.

Am învățat literele alfabetului, sunete, silabe, cuvinte

Am învățat literele alfabetului, dar și silabe, cuvinte,propoziții. Tot 5 itemi avem și la această fișă. Pornim cu un exercițiu de despărțire în silabe a cuvintelor sugerate de imagini. Silabele vor fi reprezentate grafic prin desenarea unor liniuțe în casetele date.

am învățat literele alfabetului
Fișa 2

La exercițiul 2 sarcina copiilor constă în identificarea unor sunete. Se dau trei imagini și reprezentarea grafică a sunetelor. Sunetul ce trebuie marcat este indicat copiilor de litera din dreptul fiecărei imagini. Cuvintele alese conțin sunetul respectiv atât în poziție inițială, cât și în poziție mediană.

Următorul exercițiu prezintă alte patru imagini. Sarcina copiilor este de a găsi cuvântul potrivit pentru fiecare imagine dată. Acest lucru presupune mai întâi de toate citirea corectă a acestor cuvinte.

La exercițiul 4 sunt date șase cuvinte. Copiii le vor citi și apoi vor colora doar casetele în care cuvintele scrise denumesc obiecte ale școlarului.
Încheiem fișa cu un exercițiu de scriere a denumirilor a trei fructe pe care copiii le preferă. Cei care termină mai repede le pot reprezenta prin desen în spațiile de la finalul fișei.

Putem spune acum că am învățat literele alfabetului, că le recunoaștem, le trasăm , putem să citim și să scriem scurte cuvinte cu acestea.