Clasa a patra Istorie și geografie

Ce este istoria? Surse istorice

În prima lecție la istorie am discutat despre ce este istoria și ce vom învăța în clasa a IV-a la această disciplină. Am citit cuprinsul, am răsfoit manualul și am zăbovit asupra primelor pagini din manual. Nu am notat nimic în caiete, prin urmare vom face acest lucru în a doua oră. Materialele realizate sunt câteva fișe ce vor fi completate și pe care copiii le vor lipi apoi în caiet.

Ce este istoria?

Voi relua această întrebare pentru a vedea ce își amintesc copiii din discuțiile anterioare. Am pregătit și două citate care explică foarte frumos ce este istoria și de ce este important să cunoașem trecutul. Se poate închega o discuție pe baza lor, astfel încât copiii să identifice asemănările și, pornind de la aceste elemente comune, să compună ei o definiție a istoriei.

ce este istoria
Ce este istoria

Cele două citate se regăsesc pe primele trei pagini ale documentului pdf de la finalul articolului. Fiecare este scris pe conturul unei cărți și am aranjat aceste imagini în trei feluri diferite.

Pe prima pagină sunt ambele citate, la final fiind un spațiu pentru a completa definiția istoriei ca știință. Pe a doua pagină se repetă de patru ori spusele lui Nicolae Bălcescu pentru opțiunea de a lipi doar o singură imagine pe caiet. Același lucru este valabil și pentru cel de-al doilea citat de pe a treia pagină.

Surse istorice. Jocul silabelor

Am amintit în lecția anterioară de faptul că istoricii reconstituie trecutul pe baza unor dovezi/mărturii/surse/izvoare istorice. M-am gândit că elevii ar putea să le descopere singuri prin intermediul jocului prezentat pe a patra pagină.

Fiecare cuvânt care poate denumi o sursă nescrisă sau scrisă poate fi găsit în acel tabel unind silabele din care este format. Codul de descifrare pentru fiecare cuvânt se află în tabelul din partea dreaptă. Găsim aici coordonatele fiecărei sialbe. De exemplu, 1A3C5E este codul pentru cuvântul „podoabe” deoarece la poziția 1A este silaba PO, la 3C se află silaba DOA, iar la 5E este situată silaba BE.

După cum se observă, în tabelul cu cuvinte am mai folosit un cod. De data aceasta, un cod al culorilor. Cuvintele care denumesc izvoare istorice nescrise au fost notate cu roșu, celelalte cu albastru. Nu este obligatoriu să împărțim acum în două categorii izvoarele descoperite. Mai avem o ocazie pe următoarea fișă.

Fișa poate fi afișată la tablă cu ajutorul videoproiectorului și jocul se va desfășura frontal. De asemenea, fișa poate fi imprimată astfel încât fiecare copil să noteze cuvintele.

Surse istorice sub lupă

Pe a doua fișă avem informațiile esențiale ale lecției. Fișa va fi lipită în caiet.

Întrebarea de bază a lecției, scrisă pe mânerul lupei, este: „Cum se reconstituie istoria?”, iar răspunsul se află pe lupă. În dreapta, cuvintele descoperite în urma jocului prezentat mai sus vor fi notate corespunzător categoriei din care fac parte.

În jurul lupei se află și câteva imagini ce reprezintă diferite surse istorice. Copiii le vor identifica și le vor asocia cu termenii potriviți.

A doua jumătate a fișei mai conține câteva informații. În casete copiii vor nota alte sinonime pentru izvoare/surse istorice (mărturii, dovezi). Sunt cuvinte pe care le vor mai întâlni pe parcursul lecțiilor de istorie, deci e bine să le cunoască sensul.

Ultima sarcină constă în completarea a două enunțuri lacunare cu următoarele cuvinte: muzee, biblioteci, arhive, respectiv, arheologi.