Noțiunile introductive la istorie continuă cu o lecție despre timpul și spațiul istoric. Ca și pentru lecția precedentă (Ce este istoria?) am pregătit două materiale care să completeze celelalte resurse pregătite. Reprezintă locul unde copiii vor nota practic informațiile esențiale ale lecției.
Timpul și spațiul istoric. Cuvinte-cheie
Primul material din documentul pus la descărcare la finalul articolului conține două fișe mici de lipit în caiete. Una dintre ele prezintă o clepsidră pe care am notat noțiuni ce țin de măsurarea timpului în istorie. Nu există alte explicații aici. Elevii le vor nota pe caiet pe măsură e acestea sunt prezentate în lecție.
În mod asemănător se procedează și cu a doua imagine realizată pentru spațiul istoric. M-am gândit că fiecare învățător prezintă conținutul într-un mod anume și nu toată lumea urmează aceeași schemă. Indiferent de informațiile ce vor fi prezentate, cred că aceste concepte-cheie sunt universal valabile.
Timpul istoric. Fișă de lucru
Cel de-al doilea material preia imaginile prezentate mai sus și le completează cu explicații și chiar cu câteva exerciții.
Voi descrie pe rând fiecare casetă și modul în care vom lucra noi pe această fișă.
Pentru noțiunile referitoare la timpul istoric am rezervat 6 din cele 8 casete ale lecției. Este pentru prima dată când întâlnim aceste noțiuni și este un pic de lucrat la ele. Cu excepția casetei cu clepsidra, în toate celelalte 5 vom completa diverse spații libere într-o ordine anume.
Primele două cuvinte de pe clepsidră sunt eră și epocă (istorică). Avem un spațiu pentru a explica înțelesul cuvântului „eră”. Dedesubt am inserat o axă pentru a marca pe ea perioada de dinaintea nașterii lui Hristos, anul 1 (nașterea) și era noastră.
Următorul spațiu este dedicat noțiunii de „epocă”. Din nou explicăm sensul după care, în interiorul săgeților, vom nota denumirilor epocilor istorice. Pe spațiul liniat de lângă săgeți vom nota perioada de timp aferentă fiecărei epoci.
În ordine descrescătoare a dimensiunii în timp, vom explica ce înseamnă un mileniu, un secol, un deceniu. Cu ajutorul câtorva exerciții, copiii vor învăța cum se scriu și se citesc secolele și mileniile și care sunt perioadele corespunzătoare acestora. De asemenea, vor încadra anumiți ani dați în secolul potrivit.
De mare ajutor aici va fi axa timpului, un material care poate fi descărcat de pe acest site.
Spațiul istoric
Spațiului istoric i-am rezervat doar două casete. Una este imaginea sugestivă care aduce în prim plan harta și întrebarea-cheie „Unde?”. Prin completarea enunțurilor lacunare din caseta alăturată imaginii vom avea și informațiile despre spațiul istoric.
Fișa de lucru poate fi decupată și lipită în caiete. Pentru a se potrivi în pagina caietului sugerez îndoire spre interior a părților laterale a fișei.