M-am gândit în fel și chip cum să fac prima lecție de geografie la clasa a IV-a. Este o disciplină nouă pentru copii și manualul intră abrupt direct în primul conținut. Prin urmare, ca de fiecare dată, am încercat să îi familiarizez pe copii cu noua disciplină și cu manualul. Am și un mic material pe care îl puteți descărca de la finalul articolului.
Prima lecție la geografie
Manual, fișă de lucru, harta României, globul pământesc, o busolă și un video de pe platforma Eduboom sunt materialele pe care le-am pregătit.
Am pornit de la premisa că elevii au o oarecare idee despre ce înseamnă „geografie”. Le-am propus ca pe fișa de lucru să noteze cel puțin cinci cuvinte pe care le asociază cu acest termen. Imaginea de pe fișă este sugestivă și, dacă sunt atenți la ea, jumătate dintre cuvinte sunt acolo deja.
La tablă, am notat răspunsurile lor. Abia apoi le-am prezentat materialele pregătite și am discutat despre fiecare în parte. Ce este o hartă și la ce folosește? Ce pot face cu o busolă? Globul pământesc ce rol are?
Încet-încet, pornind de la etimologia cuvântului „geografie” și cu ajutorul întrebărilor am reușit să formulăm o definiție simplă a geografiei.
Ce știu deja despre planeta noastră?
Pentru situația în care la exercițiul de mai sus copiii nu reușesc să dea prea multe răspunsuri m-am gândit să fac o scurtă trecere în revistă a ceea ce au învățat în clasele anterioare. La Matematică și explorarea mediului în clasa II-a și la Științe ale naturii în clasa III-a au făcut cunoștință cu primele elemente de geografie.
Nu a fost cazul să insist cu înttrebări deoarece răspunsurile lor la prima sarcină au fost complete.
Prima lecție la geografie. Manualul
Mai departe am trecut la intuirea manualului de geografie. I-am îndemnat să îl răsfoiască și să citească cuprinsul. Am completat apoi organizatorul grafic de pe fișă cu elementele de conținut descoperite în titlurile lecțiilor de la cuprins. Câteva exemple: limite, vecini, relief, ape, climă, vegetație, soluri, activități economice, populație
La final, pe fișă au notat un astfel de element de conținut care le-a atras atenția, i-a făcut curioși, li s-a părut interesant.
Am menționat mai sus și un video de pe platforma Eduboom – Ce este geografia?. Este potrivit pentru această lecție și l-am folosit la finalul ei deoarece vine cu informații suplimentare și, în același timp, fixează cele discutate. Evident, că într-un alt scenariu didactic, filmul poate fi folosit încă de la începutul lecției.