Clasa a patra Științe ale naturii pentru clasa a patra

Cicluri de viață la insecte

Următoarea lecție din unitatea de învățare „Părinți și urmași” la Științe ale naturii, clasa a IV-a, a fost despre cicluri de viață la insecte.
Unitatea a debutat cu o lecție pe aceeași temă, dar despre plante. Am realizat atunci un material pe care l-am utilizat în predare și care se regăsește pe site. M-am gândit să duc modul de abordare și în această lecție, de aceea sunt elemente care se repetă.

Cicluri de viață la insecte – fișele de lucru

Evident că fișa de lucru nu este singurul material utilizat în lecție. Nu voi descrie tot demersul didactic, ci voi încerca să explic modul în care această fișă și-a găsit locul în lecție.

În documentul de la finalul articolului fișa pe care am lucrat se regăsește în două variante. Cea de a doua are o sarcină de lucru în plus față de prima și rămâne la alegerea fiecăruia dacă se va efectua sau nu. Ideea este că, după completare, fișa le va oferi copiilor informațiile cele mai importante ale lecției.

cicluri de viață la insecte
Cicluri de viață la insecte

Materialul este împărțit în mai multe secțiuni (dreptunghiuri verzi). În centru se află 3 secțiuni, iar în părțile laterale găsim una în stânga și alte 3 în dreapta. Dacă fișa se decupează pentru a fi lipită în caiete, aceste părți laterale se pot îndoi spre interior pentru a economisi spațiu. Fișa încape și neîndoită pe pagina unui caiet de biologie.

Pe ultima pagină a doumentului se află conturul unui fluture în două imagini. Voi povesti și despre rolul acestui material în cele ce urmează.

Ce rol are lupa?

Voi începe descrierea fișei pe care am lucrat-o deja cu copiii cu partea laterală stângă, cea care conține imaginea lupei. Pe această imagine a lupei am notat cuvintele-cheie ale lecției, cele pe care și ei trebuie să le rețină. De asemenea, ele vor fi utilizate în completarea enunțurilor lacunare din partea centrală a fișei.

Le-am cerut copiilor să citească aceste cuvinte și să spună care dintre ele li se par cunoscute, în ce contexte le-au mai întâlnit, cu ce sens și care sunt cele de care nu au auzit niciodată. Practic, am activat cunoștințele și experiențele anterioare ale elevilor. De exemplu, cuvântul „embrion” l-au întâlnit în lecția anterioară, iar cuvântul „metamorfoză” într-un text la Limba și literatura română.

Imagine și informații despre cicluri viață la insecte

În partea laterală dreaptă se află o imagine sugestivă care prezintă ciclul de viață la furnică. Ea poate fi utilizată imediat după secvența cu lupa sau după completarea enunțurilor lacunare din centru. Eu am folosit-o în paralel cu completarea enunțurilor. Pe imagine copiii au numerotat și au notat denumirea fiecărui stadiu.

Primul dreptunghi din centru conține patru enunțuri pe care copiii le-au completat utilizând cuvintele de pe lupă. Următoarele două casete prezintă metamorfoza completă, respectiv cea incompletă a insectelor. Pentru fiecare dintre cele două tipuri de cicluri de viață în dreapta se vor da exemple de insecte. Putem nota albine, fluturi, furnici, cărăbuși la metamorfoza completă și libelule, licurici și greieri la cea incompletă.

Greieri și furnici – un exercițiu provocator

Cine nu știe vechea ceartă dintre greier și furnică? Evident că și copiii și-au amintit poezia. Și și-au amintit că la acel moment am discutat despre calitățile și defectele lor și am completat într-o diagramă Venn asemănările și deosebirile dintre ei.
Azi am dus mai departe această comparație, doar că din punctul de vedere al ciclurilor de viață.

Fluturele

cicluri de viață la insecte
Ciclul de viață la fluture

Când am introdus cele două imagini pe ultima pagină a documentului m-am gândit că acolo am putea notat ideile principale ale lecției. Ulterior, m-am gândit că cele patru spații de pe aripile fluturelui pot fi mai bine folosite pentru a nota cele patru etape ale metamorfozei acestei insecte. Este spațiu de a formula chiar scurte enunțuri.

Fișa poate fi folosită la finalul lecției pentru fixarea cunoștințelor. Mie nu mi-a rămas timp, dar o voi folosi în lecția următoare pentru reactualizare sau, de ce nu, verificare.