Ne jucăm cu numerele de la 20 la 31 folosind și materialul pe care îl voi prezenta în cele ce urmează. Este vorba despre scurte fișe de lucru, câte una pentru fiecare număr. În anii anteriori, pentru numerele până la 1000, apoi pentru cele până la 10000, am desfășurat pe parcursul mai multor ore activitatea numită ”Numărul zilei”. Practic, copiii alegeau un număr și, pe o fișă, scriau câteva lucruri despre acesta. Câteva exemple găsiți aici.
Pentru clasa pregătitoare, fiind vorba doar despre 12 numere, am ales să fac pentru fiecare dintre ele câte o fișă. Cu mici excepții (numărul 20 și numărul 31), conținutul și cerințele sunt aceleași pe fiecare fișă.
Tot pentru numerele de la 20 la 31 am creat și o fișă de lucru și o scurtă prezentare powerpoint pe care le găsiți aici.
Ne jucăm cu numerele de la 20 la 31. Numărul zilei
Revenind la fișele pentru fiecare dintre numerele de la 20 la 31, voi face o scurtă descriere a acestora, mai ales că pe fișe nu sunt scrise cerințele. Pe fiecare pagină a documentului ce poate fi descărcat accesând link-ul de mai jos se află câte două fișe. Dimensiunea A5 oferă posibilitatea ca aceste fișe să fie lipite în caietele copiilor.
![ne jucăm cu numerele de la 20 la 31](https://clasamea.eu/wp-content/uploads/2021/04/Numarul-zilei_1.webp)
Așadar, vom alege din șirul de la 20 la 31 în fiecare zi câte un număr. Spre exemplu, în data de 27 putem rezolva fișa pentru acest număr. Sau vom alege 30 pentru că acesta este numărul elevilor din clasă. Sau putem lua numerele exact în ordinea din șir.
Ne jucăm cu numerele de la 20 la 31. Fișele de lucru
Pe fiecare fișă avem zece sarcini de lucru. Începem cu numărul ales (care va deveni astfel numărul zilei) și îl citim, spunem care sunt cifrele care îl compun, poate indicăm cifra zecilor și cifra unităților. Apoi colorăm numărul (chiar folosind culori diferite pentru zeci, respectiv pentru unități).
În spațiul din dreapta numărului găsim scrierea acestuia cu litere mari de tipar și, dedesubt, o mulțime de 30 de elemente. Sarcina copiilor va fi să numere și să coloreze atâtea pătrățele câte indică numărul ales.
Al treilea exercițiu ne aduce axa numerelor pe care copiii vor nota numărul. Din nou, prin numărare, îi vor găsi locul. Axa numerelor ne va ajuta și la identificarea vecinilor numărului la exercițiul următor. La dreapta avem un exercițiu de descompunere care se poate rezolva ușor cu ajutorul obiectelor. Descompunerea poate fi făcută în zeci și unități (bețișoarele ne pot ajuta) sau în oricare alte două numere a căror sumă este numărul dat.
![ne jucăm cu numerele de la 20 la 31](https://clasamea.eu/wp-content/uploads/2021/04/Numarul-zilei_2.webp)
În continuare, copiii vor desena în mulțimea dată atâtea elemente câte indică numărul de pe fișă. Alături, vor trebui să găsească patru patru perechi de numere a căror sumă este numărul dat.
Pe tabelul cu numere de la 0 la 31 copiii vor colora numărul zilei și vor folosi acest sprijin vizual pentru a nota trei numere mai mici, respectiv mai mari decât numărul în cauză.
Spațiul de scris de la finalul fișei poate fi folosit pentru a scrie numărul din steluță sau pentru a nota lucruri care au legătură cu acesta (evenimente din viața personală/din viața clasei sau ceva ce poate fi asociat cu numărul în cauză – poate fi numărul străzii, vârsta mamei sau numărul de la pantofi).
Numerele 20 și 31
Numerele 20 și 31 sunt un pic mai speciale, de aceea fișele lor sunt ușor diferite de celelalte. Chiar și la 29 și 30 există mici diferențe.
Cu numărul 20 am făcut deja cunoștință. Am ales pentru el tot intervalul 20-31, de aceea pe axa numerelor copiii vor avea de completat chiar capătul. Ca punct de sprijin, pe axă apare numărul 25. La numărul 31 diferențele sunt mai numeroase. În primul rând, vom avea o mulțime de 40 de pătrățele deoarece l-am plasat în intervalul 31-40. Apoi, vom avea doar predecesorii numărului și vom scrie doar numere mai mici decât 31.