Suntem într-o perioadă în care consolidăm înmulțirea numerelor naturale în concentrul 0-10000. Am pregătit pentru aceste lecții mai multe materiale, unul dintre ele fiind jocul didactic numit „Zarul înmulțirilor”, joc pe care îl voi prezenta în cele ce urmează.
„Zarul înmulțirilor”. Descrierea jocului
Așa cum îi spune și numele, jocul nostru va avea ca sarcină de lucru efectuarea unor exerciții de înmulțire în concentrul 0-10000. Mai precis, exersăm înmulțirea unui număr de două sau trei cifre cu un număr de o cifră, respectiv de două cifre. Am ales câte trei exerciții pentru fiecare dintre cele patru situații de înmulțire, în total 12 exerciții numerotate de la 1 la 12. Numărul de pe zar/zaruri ne indică exercițiul ce urmează a fi efectuat. Pentru primele șase exerciții este suficient un zar, pentru exercițiile 7-12 este nevoie de două zaruri folosite simultan. Prin însumarea punctelor de pe ele obținem numerele de la 7 la 12.
„Zarul înmulțirilor”. Forme de organizare și materiale necesare
Eu mi-am propus ca acest joc să se desfășoare în perechi. La fel de bine se poate desfășura în grupuri de 3 sau 4 elevi. Avem nevoie de câte două zaruri pentru fiecare pereche/grup. De asemenea, de fișa din documentul de la finalul articolului. Ea va fi tabla de joc pe care se găsesc 12 exerciții de înmulțire și rezultatele acestora scrise într-un tabel. Pe lângă cele două zaruri, fiecare pereche (sau grup de elevi) va primi și acest material.
”Zarul înmulțirilor”. Desfășurarea și regulile jocului
Indiferent de forma de organizare, desfășurarea și regulile jocului sunt aceleași, dar mă voi referi la jocul în perechi.
Fiecare pereche primește la început un zar și o tablă de joc (fișa din documentul atașat mai jos) iar copiii sunt sfătuiți să își aleagă o culoare pentru a colora caseta cu rezultatul exercițiului pe care l-au rezolvat. Un copil aruncă zarul și rezolvă exercițiul cu numărul indicat de acesta. Pentru că este nevoie de calcul în scris (unul sub altul), rezolvarea se va face pe caietul de clasă sau pe o altă foaie. După rezolvarea exercițiului, copilul va căuta numărul care reprezintă rezultatul în tabelul de pe tabla de joc. Dacă el se regăsește acolo, va colora caseta și va obține un punct. Dacă nu se regăsește, înseamnă că rezultatul obținut este greșit, iar colegul său primește o șansă de a obține un punct rezolvând exercițiul.
Urmează aruncarea zarului de către al doilea copil. Va rezolva și el exercițiul al cărui număr corespunde celui de pe zar. Dacă zarul indică un număr care deja a fost folosit, copilul „stă o tură” și colegul său aruncă zarul. După rezolvarea primelor șase exerciții, perechea primește al doilea zar. Din acest moment copiii vor arunca ambele zaruri și vor însuma punctele de pe ele, rezolvând astfel și următoarele șase exerciții.
După efectuarea tuturor calculelor, se numără punctele obținute de fiecare dintre cei doi copii. Cel care a colorat cele mai multe casete este declarat câștigător.
„Zarul înmulțirilor”. Variante
Nu doar formele de organizare pot fi diferite, ci și operațiile matematice implicate. Înmulțirile pot fi înlocuite cu adunări, scăderi, împărțiri, exerciții cu operații diferite sau cu enunțuri pentru consolidarea terminologiei matematice.
Cu puțină imaginație cred că poate fi folosit și la alte discipline de învățământ. Pentru eventuale adaptări/modificări în arhivă veți găsi și o variantă editabilă a materialului descris mai sus.