Clasa a treia Matematică pentru clasa a treia

Împărțirea numerelor naturale în concentrul 0-100

Următoarea provocare la matematică este împărțirea numerelor naturale în concentrul 0-100. Pornim în această aventură însoțiți de personajele poveștii ”Vrăjitorul din Oz” de L.F. Baum. Am făcut deja cunoștință cu ele la Limba și literatura română, deci era firesc să aduc povestea și în ora de matematică. Sperietoarea, leul, vrăjitorul îi vor pune pe copii în diverse situații de rezolvare a unor exerciții și probleme cu împărțirea numerelor în concentrul 0-100.

Dincolo de poveste, câteva aspecte vor fi reamintite, clarificate copiilor în primele două lecții: semnificația operației de împărțire, legătura acesteia cu înmulțirea, terminologia matematică specifică și, bineînțeles, tabla împărțirii. Facem practic o recapitulare a cunoștințelor dobândite în clasa a II-a. Ca material de sprijin, pe lângă obiecte concrete (dacă va fi cazul), avem planșele matematice pentru împărțire și câteva fișe de lucru ce pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului.

Împărțirea numerelor naturale în concentrul 0-100. Terminologia matematică specifică

Împărțirea numerelor naturale în concentrul 0-100
Împărțirea numerelor naturale în concentrul 0-100

Un prim aspect de lămurit este semnificația operației de împărțire, începând cu scăderea repetată. Terminologia matematică specifică va fi reactualizată cu ajutorul planșelor de care aminteam mai sus și a fișei pe care sunt notate cuvinte și expresii matematice care au legătură cu împărțirea. M-am gândit să aleg ca imagine un cadou, poate pentru a sublinia ideea de împărțire. În document există două variante: imaginea gata completată cu terminologia și una blank. La înmulțire copiii au primit o imagine gata completată și am discutat, cu exemple concrete, fiecare cuvânt sau expresie matematică. La împărțire, mă gândesc să procedăm invers și, apelând la cunoștințele lor și la exercițiile pe care le vom rezolva, să completăm împreună această fișă pe parcursul lecției/lecțiilor. Fișele vor fi decupate și lipite în caiete.

Împărțirea numerelor naturale în concentrul 0-100. Tabla împărțirii

Vom relua tabla împărțirii prin intermediul unei fișe ce va avea ca protagonist leul, personajul din ”Vrăjitorul din Oz”. Știm că era lipsit de curaj la începutul călătoriei. Acum, este gata să demonstreze că nu se mai teme de nimic, nici măcar de niște exerciții de împărțire. Copiii vor avea ca sarcină să îl ajute să depășească această provocare. Avem aici o fișă de lucru care conține împărțiri. Copiii vor efectua aceste exerciții și vor colora casetele potrivit codului culorilor. Imaginea rezultată va fi, cum era de așteptat, o inimă, dar va fi o inimă în culorile curcubeului. De ce? Aștept cu interes răspunsurile copiilor.
În document veți găsi fișa pe care o vor completa copiii, dar și un model gata completat.

Împărțirea numerelor naturale în concentrul 0-100. Exerciții și probleme

Următoarea fișă este o ocazie de a aplica în situații concrete ceea ce știm/am învățat referitor la terminologia matematică. Și Sperie-Ciori are ceva de demonstrat, fiind deținătoarea unui creier. Cele șapte probleme propuse aduc în discuție mare parte din cuvintele și expresiile matematice care se regăsesc pe imaginea cu cadoul. Rezolvarea se va face pe caiet.


Tot probleme întâlnim și pe ultima fișă, de această dată oferite de marele vrăjitor. Sunt probleme cu mai multe aflări, cu toate operațiile învățate. Ultima sarcină este de a compune o problemă având ca sprijin câteva expresii matematice.

Pe fiecare pagină sunt, cu excepția cadourilor, câte două fișe. Prefer dimensiunea A5 pentru a putea lipi în caiet aceste fișe. Personajele care apar pe ele sunt cunoscute, cred, de toți copiii, chiar dacă textul poate nu a fost adus recent în discuție. Cu ajutorul lor, lecția de matematică poate fi o poveste frumoasă.