Matematică pentru clasa a treia

Aflarea perimetrului unor poligoane. Test

Materialele pe care le-am cuprins în acest articol au fost create pentru elevii clasei a III-a. Sunt două resurse educaționale deschise (RED), realizate în cadrul proiectului CRED.

Prima dintre ele este un video care prezintă într-o manieră jucăușă pătratul, dreptunghiul și triunghiul. Cea de a doua este un test realizat cu ajutorul unui formular Google.

Înainte de a trece la descrierea acestor resurse, menționez că pe site mai sunt disponibile și alte materiale ce pot fi utilizate la această temă. Ele se află aici. În articol am descris detaliat modul în care le-am aplicat la clasă. Materialele pot fi descărcate accesând link-ul de la finalul articolului „Perimetrul. Exerciții, jocuri, activități practice”.

Poligoane

Chiar dacă articolul de față își propune să prezinte de fapt un test de evaluare, m-am gândit că ar fi utilă și referirea la acest material video. Poate fi folosit într-o primă lecție de geometrie, atunci când vorbim despre poligoane. Sau, de ce nu, înainte de aplicarea testului, ca o reîmprospătare a noțiunilor învățate.

Filmulețul se află pe canalul de YouTube al proiectului CRED – Primar EDUCRED. Vă îndemn să îl accesați pentru că veți descoperi resurse diverse, pentru toate clasele și disciplinele.

Materialul video numit „Poligoane: pătratul, dreptunghiul, triunghiul” a fost creat de mine. Are aproximativ 4 minute și, pe parcursul lor, cele trei poligoane apar în fața copiilor prezentându-și caracteristicile.

Competența specifică vizată este competența 3.2: Explorarea caracteristicilor simple ale figurilor şi corpurilor geometrice în contexte familiare. Resursa poate fi un sprijin pentru elevi într-o activitate de învățare ce presupune identificarea şi denumirea figurilor geometrice plane. De asemenea, pe baza ei, se pot construi și alte situații de învățare, spre exemplu realizarea unor desene/ colaje folosind figurile geometrice învăţate. Sau gruparea unor figuri geometrice după criterii date (număr de laturi, număr de unghiuri, număr de vârfuri).

Aflarea perimetrului unor poligoane. Test

Testul pe care îl propun vizează o altă competență specifică din programa școlară. Este vorba despre aplicarea unei reguli pentru continuarea unor modele repetitive (1.2). Prin intermediul celor 9 itemi se va cunoaște nivelul de formare a capacității de a utiliza formule de calcul pentru aflarea perimetrului unui poligon.

aflarea perimetrului unor poligoane
Test perimetru 1

Toți cei nouă itemi sunt obiectivi – de alegere a variantei corecte (una sau mai multe variante corecte).

Testul este disponibil în format digital pe platforma digital.educred.ro, la secțiunea RED-PRIMAR și este un formular Google.

În preambulul testului, elevii primesc instrucțiuni de completare. La finalul testului au grila de evaluare/autoevaluare. Fiecare răspuns este însoțit de feedback, ceea ce înlesnește rezolvarea de către elevi a problemelor propuse nu doar la școală, ci și individual, acasă. După trimiterea răspunsurilor, copilul primește informații despre numărul răspunsurilor corecte și poate vedea ce a greșit.

aflarea perimetrului unor poligoane
Test perimetru 2

Același test poate fi descărcat de la finalul articolului. Am realizat varianta pdf pentru imprimare. Am păstrat toți cei 9 itemi, precum și instrucțiunile de abordare a lor. Doar la itemul 4 am intervenit și am lăsat o singură variantă corectă de răspuns.

Spre deosebire de formularul Google, această variantă conține și spațiul de scris necesar calculelor. Testul se încheie cu grila de evaluare. Și aici am operat o modificare. Succes!