Clasa a treia Matematică pentru clasa a treia

Înmulțirea cu 10 și cu 100. Localizarea unor obiecte

Moș Crăciun are nevoie de ajutorul nostru pentru a-și găsi sania și câteva obiecte rătăcite. Transformându-ne în ajutoarele sale, vom exersa la matematică înmulțirea cu 10 și cu 100, vom găsi lucrurile pierdute și le vom așeza la locul lor. Așadar, pe lângă înmulțiri, în materialele prezentate în continuare vom găsi și câteva exerciții de localizare a unor obiecte în spațiu.

Ajutoarele lui Moș Crăciun. Înmulțirea cu 10 și cu 100

Înmulțirea cu 10 și cu 100

Fișa a fost pregătită pentru consolidarea înmulțirii cu 10 și cu 100. Este sub forma unui joc asemănător cu labirintul, în care copiii au ca sarcină parcurgerea unui drum de la punctul de start până la sania moșului ce marchează finalul traseului. Drumul este presărat cu exerciții de înmulțire cu 10 și 100. În fiecare pătrățică se află un astfel de exercițiu. Rezultatul său va fi căutat într-o pătrățică situată în stânga, în dreapta, deasupra sau dedesubt. După rezolvarea exercițiului, fiecare spațiu va fi colorat pentru a marca traseul.

Spre exemplu, jocul începe din caseta pe care scrie ”Start!” cu rezolvarea înmulțirii 9×10. Rezultatul acesteia, 90, se află în pătrățica de dedesubt. Colorăm cele două pătrățele și ne continuăm drumul cu înmulțirea 7×10 scrisă în aceeași pătrățică, sub 90. După cum se observă, fiecare spațiu conține rezultatul exercițiului anterior și următoarea înmulțire. Pentru a fi vizibile, numărul care reprezintă rezultatul este îngroșat. Jocul se încheie în momentul în care se ajunge la sania moșului.

Exercițiile din casetele necolorate pot fi efectuate oral sau în scris.

Ajutoarele lui Moș Crăciun. Localizarea unor obiecte în spațiu

În graba sa, Moș Crăciun a pierdut câteva obiecte pe drum. Îl vom ajuta să le găsească indicându-i exact poziția lor în tabel prin precizarea rândului și a coloanei corespunzătoare unei anumite imagini. După cum se observă, rândurile sunt numerotate cu numere de la 1 la 9, iar coloanelor le corespund literele de la A la H.

A doua fișă din document conține câteva exerciții pornind de la imaginile din tabel. Primul exercițiu le cere copiilor să precizeze locul fiecărui obiect în tabel, indicând rândul și coloana. Următoarea sarcină de lucru constă în realizarea corespondenței între obiect și coordonatele sale – rândul și coloana din tabel. Ultimul exercițiu de pe fișă presupune decodificarea unui mesaj transmis de Moș Crăciun. Copiii vor căuta în tabelul dat literele care corespund indicațiilor date. Spre exemplu, pe rândul 3, coloana A se află litera S, literă ce va fi scrisă sub A3. La final, va fi descoperit mesajul ”Sărbători fericite!”.

Pentru că fișele îl au ca protagonist pe Moș Crăciun și este posibil ca subiectul lecției să nu fie înmulțirea cu 10 și cu 100, în arhiva de mai jos găsiți și o variantă editabilă a tabelului cu înmulțiri. Exercițiile pot fi schimbate cu ușurință.