Clasa a treia Matematică pentru clasa a treia

Predecesor și succesor

Una dintre activitățile de învățare la clasa a III-a este aceea de a preciza predecesorul și succesorul unui număr. Face parte din suita de activități pentru formarea competenței de a ordona numerele naturale în concentrul 0-10000. Cu vecinii numerelor ne-am întâlnit și în clasele anterioare, doar că nu am folosit terminologia matematică pe care o aducem în discuție în clasa a III-a.

Pentru a-i familiariza pe copii cu acești termeni noi am creat o scurtă poveste prin intermediul căreia am încercat să explic înțelesul celor două concepte: predecesor și succesor. De asemenea, am realizat și o fișă de lucru pentru exersare.

Toate aceste materiale au fost incluse și într-o resursă educațională deschisă, pe platforma Livresq, în cadrul proiectului CRED.

Așadar, iată un material care poate fi utilizat în funcție de necesități sau de obiectivul avut în vedere: în format digital sau în format clasic.

Predecesor și succesor – RED

Așa cum spuneam mai sus, materialul poate fi găsit pe platforma Livresq accesând următorul link.

predecesor și succesor
Predecesor și succesor – pagina 1

Fiind o resursă digitală, ea se poate utiliza atât frontal, în clasă, cât și individual, acasă. Resursa debutează cu prezentarea powerpoint care clarifică înțelesul celor doi termeni – predecesor și succesor. Tot aici am introdus și câteva sarcini de lucru.

Mai departe, așa cum este de așteptat, copiii sunt invitați să rezolve câteva exerciții. Întrucât platforma Livresq ne dă posibilitatea de a crea câteva tipuri de chestionare, am ales aici itemi cu un singur răspuns corect, itemi tip plasare și selectare din listă.

Ceea ce este grozav este faptul că elevii primesc feedback după rezolvarea sarcinilor de lucru. Au posibilitatea de a reveni asupra răspunsurilor dacă au avut erori.

Predecesor și succesor – PPT

Prezentarea din arhiva de la finalul articolului poate fi utilizată doar în modul Slideshow. Altfel spus, nu poate fi editată. În schimb, cea de pe platforma Livresq este un ppt editabil.

Precum spuneam mai sus, povestea pe care o conține poate fi un sprijin în înțelegerea sensului celor două concepte. Am apelat la lumea poveștilor în care tronul se moștenește din tată-n fiu, cel din urmă fiind succesorul. De asemenea, la explicațiile din dicționar.

predecesor și succesor
Predecesor și succesor – pagina 2

Povestea continuă și cu câteva exerciții de precizare a predecesorului și/sau succesorului unui număr. Le regăsim pe ultimele două slide-uri ale prezentării împreună cu răspunsurile corecte.

Predecesor și succesor. Fișă de lucru

Fișa de lucru conține 5 exerciții. Unele dintre ele sunt preluate din resursa realizată în Livresq.

Înainte de sarcinile de lucru am introdus informațiile prezentate în ppt. La primul exercițiu copiii vor lucra pe axa numerelor. Sarcina de lucru este asemănătoare cu cea prezentată în ppt.

Tot pe modelul din ppt este și următorul exercițiu de completare a enunțurilor date cu numerele potrivite.

Ducem exersarea mai departe cu câteva situații de precizare atât a predecesorului, cât și a succesorului unui număr dat.

Următorul exercițiu constă în asocierea între un enunța dat și numărul corespunzător. În încheiere avem un exercițiu de alegere a răspunsului corect dintre mai multe variante.